Dačić: Srbija produbljuje saradnju sa prijateljskim državama Jugoistočne Azije

Ivica Dačić na Bledskom forumu
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saglasio se sa generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) Kao Kim Hournom da je Srbija pristupanjem Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji dodatno osnažila političke odnose i sveukupnu saradnju sa tradicionalno prijateljskim državama iz te regije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Dačić se sa generalnim sekretarom ASEAN, sa kojim se susreo na marginama 43. Samita te organizacije u Džakarti, saglasio da će pristupanje Ugovoru podvući značaj koji Srbija pridaje produbljivanju saradnje sa državama tog regiona na bilateralnom i multilateralnom planu.

Dačić je još jednom zahvalio na dragocenoj pomoći koju je Sekretarijat ASEAN pružio, dajući odgovarajuće smernice kako bi se proces pristupanja Srbije priveo željenom cilju.

Takođe je napomenuo da je Srbija ponosna na višedecenijsko prijateljstvo i snažne veze sa državama JIA koje sežu do 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja i najintenzivnijih aktivnosti Pokreta nesvrstanih zemalja. 

"Republika Srbija, kao jedna od država sukcesora SFRJ, nastavlja da unapređuje i razvija saradnju sa državama ASEAN, poštujući osnovne vrednosti Pokreta nesvrstanih, uz uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, zalaganje za prevazilaženje svih razlika mirnim putem uz podsticanje sveobuhvatnog miroljubivog razvoja i napretka, što su, ujedno, i osnovne vrednosti ASEAN", rekao je Dačić, navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji pri ASEAN daje dosta mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, s obzirom da region Jugoistočne Azije, kome pripadaju države članice ASEAN predstavlja jedan od najdinamičnijih, najbogatijih i najraznolikijih regiona u svetu. 

Generalni sekretar ASEAN Hourn podvukao je da dodatno potpisivanje pomenutog Ugovora treba da podstakne svestranu bilateralnu saradnju sa državama ASEAN, ne samo na političkom i ekonomskom planu, već i u različitim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje, poljoprivreda, prehrambena industrija, zdravstvo, odbrana i bezbednost, borba protiv terorizma, sprečavanje transnacionalnog i drugih oblika kriminala, medicina, informacione tehnologije, obrazovanje, međuljudska razmena i drugo.