Dačić: Stav Slovačke je da Kosovo ne može u Unesko i Interpol

Ivica Dačić
Izvor: politicki.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija iskazuje ogromnu zahvalnost Slovačkoj na njenom principijelnom stavu da ne prizna nezavisnost Kosova i da je Slovačka, kao jedna od pet država članica EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, veliki saveznik Srbije u naporima da se oko kosovskog pitanja vodi dijalog i traži kompromisno rešenje.

"Mi u Srbiji imamo ogromnu zahvalnost Slovačkoj Republici za njen principijelni stav da ne prizna nezavisnost Kosova i da time na delu pokaže svoju privrženost očuvanju našeg suvereniteta, ali i posvećenost poštovanju međunarodnog prava. Kao jedna od pet članica Evropske unije, koja ne priznaje Kosovo kao državu, Slovačka je naš veliki saveznik u naporima da oko tog, nama najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja, vodimo dijalog i tražimo kompromisno rešenje, koje će na dugi rok doneti mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu", rekao je Dačić, saopšteno je na sajtu Skupštine Srbije. 

To je, smatra, jedini put za dolaženje do pravih odluka.

"I Slovačka to dobro zna, i ne samo to, ona u tome aktivno učestvuje kao članica EU i NATO, ali i kroz učešće svojih diplomata u tom procesu. Iz ovakve principijelne pozicije Slovačke, proističu i njeno principijelno postavljanje da Kosovo ne može postati članica nekih važnih međunarodnih organizacija, poput Interpola i Uneska, jer bi to bilo kršenje osnovnih dokumenata i tih organizacija i Ujedinjenih nacija", naveo je Dačić u obraćanju na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o odnosima Srbije i Slovačke.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Slovačke i odnosi dva naroda - odnosi pravih prijatelja.

"Današnja Srbija vidi modernu Slovačku kao jednog od svojih najvećih i najvažnijih prijatelja i partnera među članicama Evropske unije i dobro znam da i Slovačka gleda na Srbiju kao na ključnog partnera na Balkanu i uopšte u zoni Jugoistočne Evrope", rekao je Dačić na konferenciji u Skupštini Srbije.