Dačić: Transformacija KBS u vojsku protivna međunarodnom pravu

Ivica Dačić
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se razmatra redovan izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o stanju na Kosovu, istakao da je bezbednosna situacija na Kosovu sve gora, čemu doprinosi protivpravno prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije i ponašanje pojedinih zapadnih zemalja.

"Usled izuzetno pogoršane bezbednosne situacije u Pokrajini krajem prošle godine Srbija je, u potpunosti u skladu sa slovom Rezolucije 1244, uputila zahtev, koji nije prihvaćen, za povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju. Da ne bude dileme, u skladu sa Rezolucijom 1244 koju ste vi doneli. Insistiramo da Kfor uloži dodatne napore u obezbeđivanju prava na život i bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", apelovao je Dačić.

On je skrenuo pažnju na upade Kosovske specijalne policije na sever Kosova, mimo utvrđenih pravila njihovog kretanja u ovom delu Kosova.

"Tokom prošle godine na Sever Kosova i Metohije, u opštine sa većinski srpskom zajednicom, takozvane specijalne jedinice ROSU su upadale čak 12 puta bez saglasnosti Kfora i četiri gradonačelnika opština. Tokom ove godine registrovano je već pet ovakvih nelegalnih upada. Od ključnog značaja je da snage Kfor deluju kao faktor odvraćanja ovakvih akcija, jer sve učestaliji incidenti mogu izazvati spiralu nasilja koja se teško može kontrolisati", upozorio je Dačić.

On je ukazao na to da prištinsko rukovodstvo instrumentalizuje predstavnike specijalnih jedinica i policije u potpirivanju međuetničkih tenzija.

"Primeri su brojni, a upravo je predstavnik takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga učestvovao u pomenutom napadu na srpsku decu tokom obeležavanja verskog praznika. Stoga nas veoma iznenađuje da je protivno međunarodnom pravu i uprkos upozorenjima UN, EU i NATO nastavljen proces transformacije tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku", naglasio je Dačić.

On je podsetio da prema Rezoluciji 1244 i Vojno-tehničkom sporazumu isključivo Kfor ima mandat za vojne aspekte održavanja bezbednosti.

"Upravo ovo uvaženo telo ne dozvoljava formiranje oružanih snaga privremenim institucijama na prostoru Kosova i Metohije. Pokušaj njihovog daljeg osnaživanja će biti izvor daljih problema. Kako, ako ne kao pretnju, da tumačimo pravljenje uporišta i baza nadomak administrativne linije? I to na teritoriji gde žive isključivo Srbi. Posebno zabrinjavajuća je i realizacija aranžmana o priključenju pripadnika takozvanih „Kosovskih bezbednosnih snaga“ pešadijskoj četi oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva na Malvinskim ostrvima. Ovakav potez je u potpunoj suprotnosti ne samo sa Rezolucijom 1244, već i sa relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN koje se tiču mirnog rešavanja spora o Malvinskim ostrvima", upozorio je Dačić.