Dačić: U Beogradu sutra s "petorkom" o crvenim linijama Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da "petorka" koja će se sutra u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dolazi kako bi se nakon meseci gašenja Kurtijevih požara, nastavili strateški razgovori o Kosovu.

"Biće to nastavak razgovora koji bi trebalo da budu strateškog karaktera. To su razgovori koji su najavljivani za decembar, ali su pomereni na januar, jer smo se svih ovih meseci bavili incidentima, gašenjem dnevno-političkih požara koje je Kurti pravio širom Kosova", rekao je Dačić za Tanjug, prenosi RTV.

Prema njegovim rečima, svi incidenti u Kurtijevoj režiji imali su cilj da ometaju bilo kakav razgovor, kako bi se napravila prečica da se Srbija natera da prizna Kosovo ili da se stvori situacija da Kurti vojno osvoji sever.

O ozbiljnijim temama se praktično nije ni pričalo, rekao je Dačić i dodao da će sutra uz Jensa Pletnera, Emanuela Bona, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka u Beogradu biti i savetnik italijanskog premijera.

Svi oni dolaze kod predsednika, rekao je Dačić i dodao da ne zna detalje tog sastanka.

Naveo je da je to prilika da se ponovi koje su crvene linije Srbije, da ne pristajemo da se ponovo pregovara o nečemu što smo potpisali pre 10 godina, a to je Zajednica srpskih opština.

"Čemu onda potpisivanje Briselskog sporazuma", upitao je Dačić i dodao da je druga crvena linija pitanje našeg priznanja KiM, bez obzira da li je ono direktno ili indirektno.

"Za nas je neprihvatljivo i da ih samo pustimo u UN, a treća crvena linija je pitanje fizičke bezbednosti našeg naroda na KiM", rekao je Dačić.

Na pitanje kako vidi to što neki ocenjuju kao gubljenje vremena diplomatsku aktivnost koju Beograd vodi na otpriznavanju kosovske nezavisnosti, ministar je podsetio da je zvaničnik Stejt departmenta Derek Šole imao sastanak u Beogradu i dodao da svako ima pravo na svoj stav.

Poručio je da on treba da proceni da li je veće gubljenje vremena to što mi radimo ili što deset godina nakon potpisivanja sporazuma ZSO nije formirana ili to što Kosovo od 2008. nije zaokružilo nezavisnosti.

Time, kako naglašava, žele da kažu da ih ne interesuje koliko država na svetu priznanje Kosovo i da ne prihvataju našu akciju.

"Da Kosovo priznaje više od 97 zemalja koliko je većina u UN to bi stalno naglašavali. Nastavićemo dalje sa otpriznavanjem bez obzira što neko misli da je to gubljenje vremena, ako je to gubljenje vremena što su oni gubili vreme da ubeđuju zemlje da priznaju Kosovo", kazao je Dačić.

Dodao je da se svi razgovori o KiM vode mimo javnosti, jer ni jedan dogovor ne postoji pre nego što je postignuta bar okvirna saglasnost.

"Svako iznosi svoje primedbe, mi ćemo sedeti za stolom i iznositi stavove, a samo ćemo prihvatiti ono što nam je u nacionalnom interesu", rekao je ministar i naglasio da je gubljenje vremena i to da neko Srbiju ubeđuje da prizna Kosovo.

Prema njegovim rečima, možemo da vidimo jedan od načina kako se vodi dijalog - ne traže se rešenja u smislu kompromisa već način da se jedna strana - Beograd natera da prizna Kosovo,

A to se, naglašava, pokazalo neuspešnim.

"Politička rešenja koja bi mogla da dovedu do kompromisa se ne vode, jer ugađaju Prištini, sa druge strane ako mogu to da urade bez pristanka Srbije zašto dolaze u Beograd, ako mogu da izglasaju u UN nek izglasaju, a pošto ne mogu mora da se napravi dogovor sa Beogradom", primetio je ministar.

Naglasio je da je ovo težak proces kao i da su veliki pritisci na predsednika kako bi Srbija popustila.

Smatraju da je to najlakši način da se reši problem, kaže Dačić i najavljuje da će naredne nedelje ići u Brisel, što se, dodaje, poklopilo sa Rezolucijom EP u kojoj su "dodate rečenice vezane za Kosovo".

Rezolucija je, kako kaže, pokazatelj da EP treba da se usaglasi sa međunarodnim pravom, a Srbija tek onda mora da se usaglasi sa takvom politikom.

"Ne možete da osuđujete narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine sa jedne strane, a sa druge da podržavate nezavisnost Kosova. Rezolucija je licemeran dokument i za Srbiju neprihvatljiv", rekao je Dačić i upitao kako se Priština usaglasila sa spoljnom politikom EU ako ne priznaje Briselski sporazum.

Prema njegovim rečima, ovde se prikriva da je suština Kosovo i svi se kriju iza usaglašavanja sa EU.

Tvrdi i da je ove godine usaglašenost 100 odsto, jer, kako objašnjava, nema restriktivnih mera povezanih sa nacionalnim i državnim interesima Srbije.

"Usaglasili bismo se kada bi ta spoljna politika EU u slučaju Srbije bila usaglašena sa međunarodnim pravom", rekao je Dačić i poručio da ne treba biti licemeran.