Dačić: U Beogradu tri puta mirovni pregovori o Avganistanu

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je danas da je Beograd tri puta organizovao mirovne pregovore između vlasti Avganistana i talibana, koji su ocenjeni kao uspešni i obe strane su bile zahvalne, ali da Srbija ipak trpi posledice američke intervencije na Avganistan koji je među prvima priznao Kosovo, prenosi Tanjug.

"Srbija je kao domaćin pregovora napravila sebi dobru priču u odnosima sa Kabulom, obe strane su nam zahvalne, ali ipak i kao zemlja koja nije direktno involvirana u sukobe trpimo posledice američke intervencije", rekao je Dačić.

On je naglasio da je postojao dogovor da se o tim mirovnim pregovorima ne priča javno.

"Dok sam bio ministar spoljnih poslova, u Beogradu smo organizovali mirovne pregovore izmedu vlasti Avganistana i talibana. Tri puta su dolazili, ja sam bio domaćin. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir i Talibina i frakcija, a predsednik se uljučivao video linkom", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je dodao da su velike sile, kada su to videle rekle da će to uraditi u Dohi.

"Rezultat njihovih pregovora uključujući i one koje su organizovali Moskva i Vašington smo videli", rekao je Dačić i naglasio da je na pregovorima u Beogradu atmosfera bila korektna, i da je zajednička ocena bila da je bilo napretka, proglašeno je primirje.

Ocenio je da se ne može reći da je američka intervencija bila uspešna, jer se sve vratilo na početak.

Dodao je da je od početka bilo jasno da je u Avganistanu postavljen marionetski režim.

"Sa aspekta Srbije taj marionetski režim je među prvih pet zemalja priznao Kosovo. Kakve veze imaju Avganistan i Kosovo - nikave kao ni Kostarika i Kosovo, ali to su zemlje pod američkom dominacijom kojima je to bio domaći zadatak", naveo je Dačić i dodao da je Srbija bila spremna i da učestuvjue u mirovnim misijama pod okriljem UN.

Dačić je ocenio da dešavanja u Avganistanu predstavljaju veliki šamar zapadnoj hemisferi čiji predstavnici nisu očekivali da će se tako nešto desiti.

Podsetio je da je Avganistan komplikovana priča i da seže mnogo dublje od američke intervencije, do ruske, a nijedna ni druga nisu uspele.

Ocenio je da je sada cilj da se formira vlast i da se poštuju ljudska prava, naročito žena što je i jedan od zahteva UN da se formira prelazna vlada u kojoj će biti i one.

Komentarišući talas izbeglica iz Avganistana, Dačić je rekao da su to ljudi koji su radili sa američkim zvaničnicima, zabrinuti za porodice i svoj položaj nakon dolaska Talibana na vlast.

"Amerika je tražila da nađe teritoriju gde bi oni mogli da dođu bez velikih posledica, Mađari, Austrijanci, nisu baš blagonakloni, zato se traže zemlje kao sto je Severna Makedonija i biće ih još koji će ih privhatiti", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da je proizvodnja narkotika u Avganistanu porasla višestruko, heroina čak i 100 puta od dolaska NATO snaga.

Ja
17. Avgust 2021.
Afgaani niste trebali priznati teroriste kosova !!!