Dačić: Visoko cenimo principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Dačić sa Kerijem
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Skupštine Slovačke koju je predvodio predsednik Odbora Marijan Keri, kome je Dačić preneo da Srbija visoko ceni principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pronalaženju održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Keri je ponovio da Slovačka ostaje privržena svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, kao i da će njegova zemlja i ubuduće nastaviti da pruža punu podršku evropskim integracijama Republike Srbije.

U saopštenju se dodaje da je u srdačnom razgovoru obostrano ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski. Istaknuta je neophodnost njihovog produbljivanja i daljeg jačanja u svim oblastima od zajedničkog interesa, naročito u ekonomskoj sferi.

"Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju kontinuiran politički dijalog na svim nivoima i spremnost da se on u predstojećem periodu intenzivira. U tom smislu je preneto uverenje da će predstojeća poseta Republici Srbiji predsednika Vlade Slovačke Republike Eduarda Hegera pružiti dodatni impuls daljem produbljivanju sveobuhvatnih odnosa i saradnje Republike Srbije i Slovačke Republike", navodi se u saopštenju.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Marijan Кeri preneo je spremnost Slovačke da sa Srbijom nastavi intenzivnu komunikaciju i saradnju na svim poljima. Posebno se založio za intenziviranje ekonomske saradnje, kao i značajnije prisustvo slovačkih privrednika na srpskom tržištu.

"Izrazio je zadovoljstvo položajem i tretmanom koji predstavnici slovačke nacionalne manjine uživaju u Republici Srbiji i preneo očekivanje da će takav kvalitet odnosa prema njoj biti očuvan i ubuduće", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.