Dačić: Vojna neutralnost principijelan stav Srbije

Ivica Dačić.jpg
Izvor: Tanjug

Trodnevni seminar "Rouz Rot", koji Parlamentarna skupština NATO odrzava već tri decenije, danas je počeo u Skupštini Srbije, a predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je vojna neutralnost principijelni stav Srbije, te dodao da je 15 godina saradnje u okviru Partnerstva za mir dobar putokaz kuda treba da ide saradnja Srbije i Alijanse, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao da mu je drago da je Beograd četvrti put domaćin seminara "Roz-Rot", u okviru kojeg se još od 1990. godine odvija međuparlamentarna saradnja država članica NATO i partnerskih zemalja, među kojima je i Srbija.

"Smatramo da je ovaj, parlamentarni vid saradnje važan deo naših ukupnih odnosa i da naše učešće u radu Parlamentarne skupštine NATO doprinosi ostvarenju zajedničkih ciljeva i interesa koje proističu iz naše pripadnosti programu Partnerstvo za mir", rekao je Dačić.

Dodao je da se na taj način obeležava 15 godina otkako je Srbija pristupila programu Partnerstvo za mir, a da činjenica da se upravo u Beogradu održava ovakav skup dovoljno govori u prilog kvaliteta tih odnosa i da obe strane mogu biti zadovoljne.

"Članstvom u Partnerstvu za mir Srbija postiže ciljeve i ostvaruje interese zbog kojih je pre 15 godina i pristupila ovom programu", ocenio je Dačić.
Naveo je da je to pre svega snažna opredeljenost Srbije ka očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope, kao i želja da kroz razne vidove saradnje modernizujemo i učinimo još efikasnijim naš odbrambeni sistem.

Posebnu vrednost partnerstva Dačić vidi u učešću srpskih predstavnika u osam međunarodnih mirovnih misija u okviru UN i EU, čime Srbija daje ogroman doprinos svetskom miru.

Istakao je principijelni stav Srbije da sprovodi vojnu neutralnost, što je, kaže, važno kao zakonska obaveza, ali je ujedno i odraz raspoloženja ogromne većine građana, jer pokazuje "duboka osećanja našeg naroda u vezi sa intervencijom NATO protiv naše zemlje pre 22 godine".

"Kao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema neki ''tajni plan da nas učlani'', kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO", rekao je Dačić i ocenio da je članstvo u Partnerstvu za mir optimalan okvir za saradnju.

"Što se tiče bezbednosnih problema i izazova sa kojima se suočavamo, jasno je da je za Srbiju Kosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje. Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem EU dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području KiM, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici", rekao je Dačić.

Naglasio je da je generator stalnih bezbednosnih pretnji isključivo vlada u Prištini, što smo, dodao je, videli i pre samo mesec dana na severu KiM.

Upozorio je da su takve akcije, "praćene stalnim koracima ka formiranju i opremanju nekakvih oružanih snaga Kosova", direktna pretnja po mir i stabilnost, ne samo na KiM, već u celom regionu.

"Srbija nikada i ni u jednoj prilici nije učinila nijedan korak koji bi predstavljao rizik ili pretnju po bezbednost u regionu, a naročito na području Kosova i Metohije. To što Srbija pokazuje veliko strpljenje i uzdržanost ovim povodom, ne sme da zavara bilo koga da pomisli da je neodlučna u vezi sa zaštitom svog stanovništva na Kosovu i Metohiji", poručio je Dačić.