Dafina Beriša: Želim da budem prva Albanka u Bundestagu

Dafina Beriša
Izvor: Klan Kosova

Dafina Beriša (21) sa Kosova, kandidat za poslanika Socijaldemokratske partije, želi da bude prva Albanka poslanik u nemačkom Bundestagu, prenosi TV Kljan Kosova.

Njeno predizborno obećanje je da će osim ciljeva stranke iz čijih redova dolazi, biti glas prava Albanaca u nemačkom parlamentu.

Studentkinja prava, koja je od 17. godine aktivista u SDP-u, kaže da je uvek bila politički ambiciozna.

"Pravo glasa u Hamburgu ima 9.000 Albanaca, a još nijedan Albanac nije u nemačkom parlamentu. Želim da budem prva pripadnica albanske nacionalnosti koja će u Bundestagu promovisati prava Albanaca, ali i mladih ljudi", rekla je Beriša.

Istakla je da u Nemačkoj živi oko 400.000 Albanaca, koji su kako je navela neorganizovani.

"Moramo da se bavimo politikom, jer samo ako smo aktivni možemo nešto da promenimo. Ostali stranci su organizovaniji od Albanaca. Ima mnogo inteligentnih Albanaca, ali moramo više da se angažujemo po pitanju organizovanosti", rekla je Beriša u intervjuu za „Info magazin“.

Beriša je na listi kandidata deveta, što, kako je navela, pokazuje veliku podršku mladima da se kandiduju i promovišu prava učenika i studenata.

Govoreći o ličnim zalaganjima u kampanji, navela je primer svoje majke koja je medicinska sestra.  

"Videli smo koliko su loši uslovi, malo radnika i slabe plate. Takođe težimo povećanju minimalne zarade", rekla je Beriša.