Daljipi: Uplašeni Kurtijevim radom, korumpirani političari se okupili i srušili nas

daljipi kurti
Izvor: GazzetaExpress

Šef kabineta vršioca dužnosti premijera Kosova Ljuan Daljipi izjavio je da su predlog za svrgavanje Aljbina Kurtija organizovali neki korumpirani političari koji su se uplašili procesa provere i dobrog rada koji je najavio šef vlade, prenosi Gazeta Ekspres.

Daljipi dalje kaže da su ti korumpirani političari, svrgli Kurtijevu vladu već nakon 51. dana.

"Pokrenut je postupak provere sudija, obaveštajnih agencija i visokih zvaničnika. Uplašeni tim pozitivnim dešavanjima, 51 dan nakon formiranja Kurtijeve vlade, odabrani korumpirani političari udružili su snage kako bi svrgnuli vladu iznoseći zahtev o nepoverenju", rekao je Daljipi. 

Prema rečima Kurtijevog šefa kabineta, inicijativa o poverenju koji je organizovao Demokratski savez Kosova dogodio se za vreme pandemije Covid-19 i sprečio je prve Kurtijeve uspešne reforme za borbu protiv korupcije, za koje je rekao da su od vitalnog značaja za demokratiju Kosova.

U svojoj reakciji Dajlipi je takođe govorio o imenovanju četiri lica u odborima koji su članovi Pokreta Samoopredjeljenje i "otvoreno priznao da imaju veze sa strankom", ali da nemaju visoke položaje u njoj.

Kurtijev saradnik navodi i da su samo četiri od 27 članova odbora u Samoopredeljenju, i kaže da je diskriminacija na stranačkim osnovama takođe zabranjena Ustavom Kosova.

Poručuje da to neće sprečiti Albina Kurtija da iskoreni Kosovo od kriminala i korupcije i da uspostavi profesionalizam u upravljanju javnim preduzećima i institucijama uopšte.

Kurti je smenjen je sa mesta premijera nakon brojnih neslaganja oko takse sa Srbijom i BiH sa koalicionim parnreom DSK.