Danas: SAD oduševljene Kurtijevom demokratičnošću, šokirane Vučićem, ali traže kompromis

Džo Bajden
Izvor: Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog problema više će "pritiskati" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nego premijera Kosova Aljbina Kurtija, kako bi se došlo do nekog kompromisnog rešenja, piše beogradski list Danas, pozivajući se na "nezvaničnu izjavu predstavnika diplomatskih krugova iz Vašingtona".

U tekstu koji su preneli Koha i još neki prištinski mediji, sagovornik Danasa ističe: "U Vašingtonu su impresionirani Kurtijevom demokratičnošću", a s druge strane, "šokirani Vučićevim autoritarizmom".

Kako Danas saznaje, predsedniku Srbije, establišment SAD zamera, između ostalog, "nedostatak smisla za dijalog s političkim protivnicima, preteranu kontrolu nad medijima", kao i "zapaljive izjave koje često daju on i pojedini njegovi saradnici o susedima Srbije na Zapadnom Balkanu".

Što se Kurtija tiče, tvrdi se da "uživa podršku Amerike u većini političkih segmenata", iako se smatra "neugodnijim sagovornikom" Amerike od svog prethodnika na funkciji Avdulaha Hotija. U tom kontekstu, ističe se da "Kurti želi ono za šta se zalaže i Bajdenova administracija – da Kosovo dobije priznanje od strane Srbije", piše Danas.

Izvor Danasa objašnjava da Amerika očekuje da Kurti sprovede obećane reforme, "naročito one koje se odnose na vladavinu prava, uključujući borbu protiv korupcije", te da "ozbiljno računaju" i na kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, koja "ima izuzetno dobre političke veze u krugovima bliskim Bajdenu".

Osmani, koja se školovala na američkom Univerzitetu u Pitsburgu, je, podseća Danas, povodom stupanja na predsedničku dužnost Džozefa Bajdena javno poručila predsedniku SAD: "Na čelu naše savezničke države, Sjedinjenih Američkih Država, od danas je kosovski prijatelj. Želim vam puno sreće na mestu predsednika Sjedinjenih Država, sa snažnim uverenjem da su Amerikanci napravili pravi izbor i da će demokratija ove države i dalje biti referenca za celu planetu".

U Stejt departmentu i dalje nezvanično tvrde da se Metju Palmer, neće još dugo zadržati na poziciji zamenika pomoćnika državnog sekretara u takozvanom “evropskom birou”, što bi značilo da će i biti razrešen dužnosti specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Kako objašnjava izvor Danasa: "Karen Donfrid, koja treba da bude imenovana za pomoćnicu državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, verovatno će izabrati novi tim, uključujući specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan". Donfrid je, podseća Danas, u aprilu nominovana za funkciju u Stejt departmentu, i to sa mesta predsednice nemačkog Maršalovog fonda, jednog od najuticajnijih tink-tenkova u Americi.

Stefan
22. Jul 2021.
Kazes a,to i ja isto mislim.Takva demokraticnost je je postojala jedino kod Platona,Aristotel i Sokrata i njhovih postulata drzi se i Kurti,vidi se da pre spavanja a i rano izjutra procita na brzinu nekoliko filozofskih kjiga,pa krene na posao.
Mara
22. Jul 2021.
Jos kad bi senilni Bajden ili Dzo znao ko je Kurti covek i da poveruje u ovako nesto demokraticno
Miodrag iz Peći
22. Jul 2021.
Ovo nema nikakve veze sa istinom. Običan pamflet da se diskredituje Vućić. Ameri su dva puta oborili Kurtijevu vladu i opet će ako bude sreće.
Lii
23. Jul 2021.
Bravo Kurti