Danić podneo ostavku na mesto člana komisije za procenu projekata, tvrdi da je Rašić prekršio procedure

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Online

Član komisije za procenu projekata pri Kancelariji za zajednice Lazar Danić podneo je danas neopozivu ostavku i povukao svoj potpis sa odluka o dodeli subvencija zbog, kako je naveo, drastičnog i flagrantnog kršenja pravila procedure koja su propisana odredbama Uredbe Ministarstva finansija o kriterijumima, standardima i procedurama javnog finansiranja nevladinih organizacija.

Danić, koji je bio član ove komisije kao spoljni ekspert, naveo je niz proceduralnih kršenja tokom realizacije konkursa za nevladine organizacije za raspodelu pomoći najugroženijim grupama pripadnika zajednica na Kosovu pogođenim koronavirusom.  

Danić je istakao da je procedura obavljena na albanskom jeziku a da je prevod aplikacija koje su pristigle na albanskom jeziku obavio Nenad Rašić za koga, kako ističe, nije znao u kom svojstvu je prisustvovao postupku razmatranja i otvaranja prijava.

Navodi takođe da je procena aplikacija vršena površno, odnosno paušalno i da su prevođeni samo delovi projekata i aplikacija, sa izgovorom da se prevodi samo ono što je bitno.

“Izgovor za ne prevođenje aplikacija, je bio da nije bilo vremena za to. Nisam bio u mogućnosti da u potpunosti saznam informacije o navedenim projektima”, rekao je Danić koji je danas podneo ostavku na mesto člana komisije za procenu aplikacija u Kancelariji za zajednice koja funkcioniše pri kabinetu kosovskog premijera.

Danić je naveo da su aplikacije procenjivane za manje od deset minuta i da su pristigli projekti sagledavani nedovoljno i površno.

“Na sajtu Kancelarije, prilikom objave preliminarne liste o eventualnom izboru NVO i pojedinaca, pominje se da je lista formirana u skladu sa Odlukom 047/2020 od 18. maja 2020. godine za analizu i procenu aplikacija, što je nemoguće, jer je procena aplikacija završena dan kasnije, posle 17 časova a navedena odluka nikome od članova komisije nije saopštena, niti je bilo ko od nas potpisao što je direktno u suprotnosti sa članom 16. stav 4. Uredbe Ministarstva Finansija br.04/2017 o kriterijumima, standardima i procedurama javnog finansiranja NVO”, naveo je Danić.

Danić je dodao da je zapisnik o otvaranju i vrednovanju aplikacija vođen, od strane Nenada Rašića koji je, kako tvrdi, dostavio kopiju samo za proces koji je vođen 18. maja 2020. godine, dok zapisnik o nastavku rada komisije, koji je trajao do sutradan u 17 časova, nije dat ni po zasvršetku rada, niti bilo kada kasnije.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti imenovao je Rašića za direktora Kancelarije za zajednice i njegovog savetnika ali je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 10. aprila optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv 19 lica, među kojima je i Rašić, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom privatizacije javnih preduzeća tokom 2013. godine, zbog čega je Rašić podneo ostavku na mesto direktora Kancelarije za zajednice.

Kosovo Onlajn je u vezi sa ovim događajem kontaktirao Rašića koji je rekao da je na sastanku i da će kasnije moći da govori.

misterNO
22. Maj 2020.
Na sastanku, na sastanku…“ Sastančiće on“, boga mi …podosta! 😂😂😂