Dedaj: Poseta Kamerona Kosovu je ohrabrujuća, naši partneri su ozbiljno shvatili rešavanje kosovskih problema

Đerđ Dedaj
Izvor: Indeksonline

Bivši ambasador Kosova u Severnoj Makedoniji Đerđ Dedaj ocenio je za Teve 1 da je poseta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona Kosovu jedna od najvažnijih koje je Priština imala poslednjih godina, te da pokazuje da su kosovski strateški partneri ozbiljno shvatili rešavanje kosovskih problema.

"Poseta lorda Kamerona Kosovu je jedna od najvažnijih poseta koje je Kosovo imalo poslednjih godina. Pored američkog sekretara Blinkena i sekretara Natoa, ovo je treća najvažnija. To nas čini optimistima da ova godina neće ličiti na prošle godine neaktivnosti i da će Kosovo ući u sasvim drugu fazu. Naši partneri su ozbiljno shvatili rešavanje kosovskih problema", rekao je Dedaj.

Naglašava i da ova poseta, osim što je ohrabrujuća, ukazuje i aktuelnoj vlasti na Kosovu da je spoljna politika propala.

"Interes Britanije za Kosovo je trajan, decenijama. Moramo paziti na ove partnere. Zato što je čak i nezavisnost Kosova bila zajednički projekat sa našim partnerima. Ova poseta je veoma ohrabrujuća i takođe je udar na aktuelnu vlast. Nemojte da zaspite, jer je spoljna politika ove vlade uspavana, ocrnjena, bankrotirana, jednostavno propala", pojasnio je Dedaj.