Deljiu-Kodra: Ne verujem da Kosovo može da aplicira za status kandidata za članstvo u EU ove godine

Bljerta Deljiu Kodra
Izvor: Economia online

Članica Komisije za evropske integracije iz Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra istakla je da ne veruje da će aplikacija Kosova za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji proći, s obzirom na činjenicu da pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Telegrafi.

Deljiu-Kodra je dodala da su opozicija i vlast, po pitanju članstva Kosova u EU, složne.

„Sada je oktobar i bojim se da kasnimo sa prijavom. Ne znam da li je vlada izvršila potrebne pripreme, jer o tome nismo raspravljali u Komisiji. Međutim, pet zemalja EU ne priznaje državu Kosovo. Znam da će ovaj proces biti složen, ali verujem da je na putu ka EU prednost što sve političke snage na Kosovu podržavaju proces i postoji veliko slaganje oko našeg putovanja u EU", rekla je Deljiu-Kodra.

Članica Komisije za evropske integracije iz Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj saglasila da je prepreka za Kosovo to što ga ne priznaje pet zemalja EU i dodala da su potrebne konsultacije sa međunarodnim partnerima kada je pravi trenutak za prijavu.

"Čuli smo od Vlade da namerava da se prijavi ove godine, podržavamo to i lobiraćemo u tom pravcu, ali mislim da je potrebno jedinstvo EU i zemalja članica da bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red", rekla je Kadrijaj.

Dok se priprema za aplikaciju, Kosovo već čeka članstvo u Savetu Evrope. Zvaničnu prijavu toj organizaciji Kosovo je podnelo 12. maja ove godine.

Deljiu Kodra kaže da Kosovo mora da ima u vidu da Srbija ne sedi skrštenih ruku i da će sprečavati proces članstva Kosova u Savetu Evrope. .

"Pored opredeljenja srpske države da ometa Kosovo, ono mora da bude veoma proaktivno na svom putu ka članstvu jer nije dovoljno samo aplicirati", rekla je Kadrijaj.

Kadrijaj dodaje da su nakon suspenzije Rusije iz te institucije realne šanse da Kosovo dobije dovoljno glasova za članstvo.

"Sada, kada je Rusija suspendovana iz Saveta Evrope, to je dobra prilika da Kosovo dobije dovoljno glasova da bude deo tog važnog mehanizma. Srbija nikada nije prestajala da lobira protiv Kosova, ali mislim da su nedavne situacije i svrstavanje Srbije sa Rusijom u agresiji na Ukrajinu, uslovile da mnoge zemlje promene stav u odnosu na Kosovo", rekla je Kadrijaj.