Demhasaj: Kosovo nije poslušalo Eskobara, sada mora Borelja i Lajčaka

Arton Demhasaj
Izvor: Kosovapress

Ekspert za politička pitanja Arton Demhasaj rekao je da je Kosovo pre dve godine dobilo garanciju američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da na Kosovu neće biti Republike Srpske, ali da njegova izjava nije uzeta u obzir, prenosi Teve1.

Demhasaj je rekao da pre dve godine, kada je Eskobar to izjavio, Kosovo više nije trebalo da razgovara sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom, niti sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

„Eskobar je tada izašao sa vrlo jasnim pristupom, rekao je da ni pod kojim uslovima neće dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Zatražio je od Kosova da sprovede dogovore iz prošlosti, osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, na osnovu odluke Ustavnog suda. Veću garanciju od bilo koga drugog nismo dobili, niti je možemo dobiti. Ne moramo da imamo posla ni sa Boreljom ni sa Lajčakom. Eskobar je pre dve godine došao ovde i rekao ispunite svoje obaveze, predstavite kako vidite Zajednicu opština sa srpskom većinom. Nismo to uradili, pa sada imamo Borelja i Lajčaka”, rekao je Demhasaj.