Demhasaj: Kosovo rizikuje nove sankcije ako ne primeni Briselski sporazum

Arton Demhasaj
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Arton Demhasaj kaže da Kosovo rizikuje da bude sankcionisano od strane SAD ili da EU pooštri već primenjene sankcije, ako se Briselski sporazum ne primeni, prenosi Ekonomija onlajn.

Demhasaj dodaje da je kosovski premijer Ajbin Kurti odbio predloge za dinar, dodajući da ne daje nikakvu garanciju da će napredovati nacrt statuta za formiranje ZSO.

„U slučaju da Kosovo ne ispuni svoje obaveze u vezi sa ova dva pitanja, onda može doći do pooštravanja mera od strane EU ili eventualno do nekih mera koje mogu da se preduzmu SAD, ali ne samo prema Kosovu već i prema Srbiji. Ako i Srbija ne sprovede svoje delove sporazuma, između ostalog, to blokira Kosovo jer Kosovo tvrdi da je sklopilo mirovni sporazum sa Natom, a istovremeno je podneo aplikaciju za EU. Tako da su svi ovi procesi koje je Kosovo započelo ili želi da započne besmisleni i nemogući bez pomoći SAD i drugih evropskih partnera“, kaže Demhasaj.

Komentarišući nedavnu posetu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, on kaže da to više ima veze sa zahtevom međunarodne zajednice da se odloži donošenje Uredbe CBK o dinaru, čime je dat prostor za sprovođenje sporazuma.

„Što sa naše strane podrazumeva i procedure za osnivanje ZSO. Dakle, najverovatnije je glavna tema razgovora bilo pitanje dinara uz tvrdnju da se može naći rešenje koje može da odloži primenu uredbe za određeno vreme i koje ostavlja vreme za dijalog. Činjenica da se premijer Kurti pre sastanka sa Eskobarom pomerio u vezi sa imovinom manastira Dečani, to može biti indikacija da se on sada može pomeriti na sastanku u Briselu u vezi sa odlaganjem dinara, ali ostaje da se vidi“, kaže Demhasaj.

Što se tiče pitanja dinara, Demhasaj navodi da kritike dolaze zbog nekoordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima.

“Mislim da se ni suverenitet na severu ni spoljni suverenitet ne može ojačati bez pomoći partnera, stoga smatram da je potrebna bolja koordinacija. Vlada, tj. diplomatski deo mora sa boljim funkcionisanjem i jasnijom koordinacijom i normalno, sa saradnjom, posebno sa SAD ali i sa EU. Eskobarove izjave su bile veoma oštre. Kosovo nema odgovarajuću komunikaciju sa svim glavnim partnerima koji pomažu Kosovu, mislim da je to veoma veliki problem i bez ovih partnera Kosovo ne bi bilo oslobođeno i postalo država, a istovremeno neće biti moguće ojačati svoj suverenitet bez ovih partnera“, dodao je on.