Demhasaj: Uzalud će formirati vladu, ako propadne izbor predsednika

Arton Demhasaj
Izvor: KTV, prt sc

Politički analitičari smatraju da bi nakon vanrednih parlmentarnih izbor predsednik trebalo da bude prioritet pre formiranja sledeće izvršne vlasti, ali, ima onih koji procenjuju da je zemlja još uvek ima vremena, da prvo konstituiše Skupštinu, zatim formira vladu i na kraju izabere predsednika.

Arton Demhasaj iz organizacije ’’Čohu’’ za Kosovo Pres kaže da nakon konstituisanja Skupštine, u roku od jednog dana predsednik može biti izabran, i da se formira i nova vlada.

„Čim se konstituiše Skupština, pobednička stranka, Pokret Samoopredeljenja, mora stvoriti potrebnu većinu od 80 poslanika da započne postupak za izbor predsednika. A onda sa formiranjem vlade to se može dogoditi u roku od jednog dana. Jer ako izbor predsednika ne uspe, vlada se uzalud formira jer zemlja ide na izbore u roku od 45 dana. To bi nekako stvorilo klimu da će vladajući mandat i mandat Skupštine završiti u ustavnim rokovima od četiri godine. Ovo je najbolji način za stvaranje harmonije ustava institucija“, kaže Demhasaj.

Prema predavaču političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Dorajetu Imeriju, Skupština bi trebalo da se konstituiše bez odlaganja, a zatim bi zbog kratkih rokova trebalo da bude izabran predsednik, pre formiranje vlade.

Prema preliminarnim rezultatima izbora 14. februara, Pokret Samoopredelenja osvojio je oko 47 odsto glasova, ali tek kada se uslovni i glasovi iz dijaspore prebroje, CIK će objaviti konačne rezultat.

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani može da obavlja ovu funkciju do 5. maja, ali procedure za izbor šefa države, prema Ustavu, treba da počnu 30 dana ranije.