Demo Beriša: Kada bi Kurti ispunio zahteve EU i SAD situacija bi se smirila za dva sata

Demo Beriša
Izvor: RTS/Print Screen

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je danas da jaz između Beograda i Prištine može da se premosti vrlo brzo, i da situacija može da deeskalira za dva sata, ako bi premijer Kosova Aljbin Kurti primenio tri zahteva koja su mu EU i SAD postavili, prenosi RTV. 

Beriša kaže da kada bi Kurti prihvatio tri zahteva, odnosno povukao specijalne jedinice sa severa Kosova, povukao gradonačelnike i stvorio uslove za održavanje novih izbora u kojima bi učestvovali Srbi sa severa, da bi se stvorili uslovi za treći uslov koji bi trebalo da bude prvi, a to je formiranje ZSO.

Beriša je rekao i da Kurti želi da izazove sukob između NATO i Vojske Srbije, kako bi se on izvukao kao pobednik, što su Zapad i Vašington shvatili i sada pokušavaju na jedan mek način da ga uvode u politiku gde bi on shvatio da sa njima ne može da se igra.

Najavom određenih mera protiv Vlade Kosova i Kurtija u smislu da nema putovanja, Beriša ističe da se može videti da će Amerika suspendovati svoje angažovanje u pridobijanju volje zemalja NATO-a koje nisu priznale Kosovo, što je, smatra on, ključna stvar u ovom trenutku.

"Jer prateći sve što se događa, jasno je da je Kurti izuzetno ljut na Kfor što ne daje nikakve informacije u vezi sa hapšenjem trojice kosovskih policajaca na teritoriji opštine Raška", rekao je Beriša.

Napominje da će Kurti da shvati da on nije samostalan i da Kosovo nisu svi priznali, nego da je i dalje pod protektoratom.

"UN su zvanično na Kosovu, EU, je kao ključna uključena preko Euleksa, pa Kfor pa tek vlada Aljbina Kurtija, tako da Kurti svaku akciju koju je do sada izveo bez saglasnosti ta tri organa, činio je prekršaj odnosno gazio je rezoluciju 1244", ističe Beriša i dodaje da Kurti mora da shvati da mora da sluša EU i Vašington u ovom slučaju.