Dendijas: Podržavamo dijalog Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas
Izvor: RTS

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas istakao je danas, posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem u Atini, da će Grčka nastaviti da pruža podršku evropskom putu Srbije koja, kako je naveo, pripada evropskoj porodici, kao i da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela, prenosi Tanjug.

Šef grčke diplomatije je preneo da je sa srpskim kolegom razgovarao i o Kosovu i da je izrazio zadovoljstvo zbog smanjenja tenzija na severu Kosova.

"Mi podržavamo specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i pozivamo sve strane da konstruktivno pristupe sledećem sastanku koji će, kako je rekao Nikola, biti za nekoliko nedelja", poručio je Dendijas.

Dendijas i Selaković su na zajedničkoj pres konferenciji, posle tet-a-tet razgovora i plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke, preneli da su razgovarali o brojnim pitanjima od značaja za obe zemlje i da su razmenili mišljenja o situaciji u regionu, ekonomskoj saradnji, kao i evropskom putu Srbije i Zapadnog Balkana.

Dendijas je u ime grčke vlade izrazio zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i srpskom narodu na pomoći u gašenju velikih požara u Grčkoj letos i dodao da je to bila još jedna prilika za približavanje odnosa dveju zemalja i dva naroda. Istakao je da postoje istorijske i verske veze između grčkog i srpskog naroda koji su se pre dva veka zajedno podigli ustanak protiv Otomanske imperije boreći se za svoju slobodu.

"Ove godine slavimo 200 godina nove grčke državnosti. Zajedno sa Srbijom bili smo uvek na istoj strani istorije. I danas smo uz srpski narod kako biste bili neodvojivi deo evropske porodice, jer verujemo da tu pripadate", rekao je Dendijas.

Istakao je da su ekonomski odnosi dveju zemalja na visokom nivou navodeći da su grčki privrednici investirali više od dve milijarde evra u Srbiju i da su otvorili oko 25.000 radnih mesta.

"Namera je da se približimo novim šansama, da postoji obostrana korist, i da se suočimo sa svim teškoćama", rekao je Dendijas.

Najavio je da će pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju za dve nedelje posetiti Beograd u cilju proširenja okvira saradnje Srbije i Grčke, i istakao da ima mnogo potencijala za unapređenje saradnje u energetici i transportu.

Dendijas je preneo da se razgovaralo i o vojnoj saradnji i izrazio nadu da će ministarstva odbrane dveju zemalja blisko sarađivati u toj oblasti.

"U vojnom sektoru možemo bolje da sarađujemo. Takođe, ima zemalja u regionu koje nemaju isti pozitivan odnos prema Srbiji u evropskoj politici i odbrani", rekao je Dendijas.

Dendijas je ponovio stabilnu privrženost Grčke evropskom putu Zapadnog Balkana pod poznatim uslovima i izrazio spremnost grčke vlade da pruži tehničku pomoć tom procesu.

Podvukao je da Grčka podržava prijem Albanije i Severne Makedonije EU i da se zalaže da se što pre održi sledeća međuvladina konferencija.

"Sporazumi moraju da se poštuju nezavisno od vlada i očekujemo puno sprovođenje Prespanskog sporazuma", naglasio je Dendijas.

Izrazio je zabrinutost zbog događaja u BiH uz ocenu da teškoće u BiH prete ne samo osetljivoj ravnoteži u toj zemlji nego i stabilnosti u celom regionu.

Ponovio je protivljenje Grčke "centripetalnim silama" i onima koji žele da ponovo naprave mapu našeg regiona, kao i uticaju spoljnih faktora koji pod plaštom tzv. verskih i istorijskih veza promovišu takvu agendu.

Prijem Zapadnog Balkana u evropsku porodicu je jedini put napred i Grčka će nastaviti da pruža pomoć, i ulaže napore i radi na tom procesu, kazao je grčki ministar. Najavio je da će uskoro biti organizovan trilateralni sastanak Kipar-Srbija-Grčka.