"Der Standard": Osmani i Kurti politički heroji nakon situacije sa Specijalnim sudom

kurti i osmani
Izvor: lajmi.net

Austrijska novinarka Adelheid Volfl je, u analizi pod nazivom "Bivši borci na Kosovu će odgovarati" napisanoj u prestižnom bečkom listu "Der Standard", pisala o pitanju političkih sudbina nakon situacije sa Specijalnim sudom, prenosi Gazeta Ekspres.

Volfl je, između ostalog, istakla da su predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, kao i v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani, političke ličnosti koje žele da se bore protiv korupcije.

"Postupak protiv bivših komandanata odvija se u vreme kada su popularni političari, koji uživaju veliku podršku stanovništva, a koji nema nikakve veze sa starim borcima, već žele da se bore protiv korupcije. Tu spadaju predsednica Skupštine koja je i v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani, kao i bivši premijer Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja, koji mogu pobediti na izborima sledeće godine", ukazuje austrijska novinarka u analizi.

Kako se navodi, ona je pisala sa negativnom konotacijom o bivšim vođama OVK, sa posebnim naglaskom na bivšeg predsednika Hašima Tačija, kao i na bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija.

"Specijalni sud je već objavio optužnicu protiv Tačija u junu, pre njenog potvrđivanja, jer je Tači uvek pokušavao da zaobiđe sud. Veruje se da su Tači i Veselji sproveli tajnu kampanju za ukidanje zakona kojim je osnovan Specijalni sud i na drugi način ometali rad suda kako bi se obezbedili da ne budu izvedeni pred lice pravde. Optužnice su sada potvrđene, a optuženi su već saslušani ", ističe austrijaska novinarka u analizi.