Devenport: Nemojte dozvoliti da razlike oko aktuelnih pitanja ugroze ono što je postignuto poslednjih godina

Majkl Devenport
Izvor: Koha ditore

Šef Misije OEBS na Kosovu, Majkl Devenport oglasio se saopštenjem u kome ističe da ga zabrinjavaju "nedavni postupci i izjave koje ugrožavaju integraciju kosovske policije i pravosuđa".

Kako je naveo Devenport "integracija kosovske policije i pravosuđa bila je toliko važna za održavanje i jačanje vladavine zakona na Kosovu, kao i za očuvanje interesa većinskih zajednica".

"Zabrinjavaju me nedavni postupci i izjave koje ugrožavaju ovu integraciju, što je jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga koji je olakšao EU, a koji je koristio široj javnosti i svim zajednicama. Pozivam sve strane da ne dozvole da razlike oko aktualnih pitanja ugroze ono što je postignuto poslednjih godina. I pozivam na proaktivni politički angažman Prištine i Beograda sa ciljem postizanja napretka ka punoj normalizaciji njihovih odnosa", piše u saopštenju.

Devenport i ističe da "želi naglasiti spremnost Misije OESS-a na Kosovu da nastavi podršku policijskim i pravosudnim integracijama, a u okviru mandata da podrži implementaciju sporazuma o dijalogu".

"Snažniji angažman u dijalogu je ključan za očuvanje interesa, kao i sigurnost i sigurnost svih".