Devenport sa Jevtićem: Opština Štrpce dobar primer multietničnosti na Кosovu

Dalibor Jevtić i Majkl Devenport
Izvor: Fejsbuk / Opština Štrpce

Šef misije OEBS na Кosovu ambasador Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem, sa kojim je razgovarao o izazovima sa kojima se opština susreće i načinom na koji OEBS na Кosovu može da pruži svoju pomoć i podršku.

Gradonačelnik Jevtić je ambasadoru Devenportu preneo sve aktuelnosti vezane za opštinu Štrpce i njeno stanovništvo, bezbednosna situacija sa kojom se suočavaju meštani, socio-ekonomski izazovi i prepreke u rešavanju tih i raznih drugih problema, kao i planovi za buduće institucionalno delovanje na polju zapošljavanja mladih u opštini i rešavanja drugih pitanja, koja su od esecijalne važnosti za razvoj.

Jevtić je na sastanku posebno istakao problem korišćenja institucionalnog vakuma i naglasio da opština čini sve kako bi sankcionisala takve napore koji se u ovom slučaju tiču ilegalne gradnje na teritoriji opštine Štrpce, posebno vezano za situaciju u selu Sevce.

Na sastanku su naglašena i druga pitanja, teme i problemi sa posebnim akcentom na sve više umanjivanje nadležnosti lokalne samouprave od strane centralnih vlasti, koji rezultiraju u pojavljivanju sve većeg broja problema, kako komunalnih tako i svih drugih.

Kako se navodi, Devenport je, zadovoljan radom opštine Štrpce koja je dobar primer multietničnosti na Кosovu, na sastanku sa gradonačelnikom pozdravio sve napore za izgradnju, uspostavljanje i unapređivanje postojećih i novih ekonomskih mogućnosti za bolji život svih građana opštine Štrpce.  

Ambasador Devenport je naglasio da će sa velikom ozbiljnošću uzeti sve istaknute probleme koje je predsednik Jevtić izneo i u kapacitetu koji ima pomoći da se koordinirano, zajednički ti problemi rešavaju u interesu građana Štrpca.