Deveti dan protesta Srba s Kosova, situacija mirna, ali napeta

Današnja smena pripadnika specijalnih jedinica Kososvske policije Rosu na Brnjaku, gde su građani blokirali prelaz i protestuju već osmi dan zbog uredbe kosovske Vlade o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama, koja ulaze na Kosovo, protekla je mirno.
Izvor: Kosovo Online

Srbi s Kosova, koji su nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na prelazima Jarinje i Brnjak i prištinskom odlukom o zameni registarskih tablica, deveti dan protestuju.

Prethodna noć na prelazima je protekla mirno, ali situacija je i dalje napeta.

Iz Kfora poručuju da pomno prate situaciju na celom Kosovu, da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever, a helikopteri Kfora juče su u dva navrata nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova.

"Kfor pomno prati situaciju na celom Кosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Кosovu. Кfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Кosova, uključujući i severno Кosovo", naveli su iz Kfora za Кosovo onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video-snimku objavljenom na Instagramu da je važno "da su svi ljudi razumeli koliko je situacija teška, koliko su nam vezane ruke na Кosovu i Metohiji, ali da moramo da se borimo za svoj narod".

"Jer ako se ne borimo, onda nikada ništa nećemo moći ni da ostvarimo", poručio je Vučić.

Iz EU i SAD pozivaju na deeskalaciju situacije.

Grupa od petnaestak Srba iz opština na severu Кosova  napadnuta je juče u južnom delu Кosovske Mitrovice flašama i noževima, ali niko nije teže povređen.