Direktor kompanije GEN-I priznao da su plaćali ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja

Martin Berišaj.jpg
Izvor: Koha ditore

Novi predsednik Upravnog odbora slovenačke elektroprivredne kompanije GEN-I Maks Helbl priznao je slovenačkom javnom servisu da je filijala ove kompanije u Beogradu platila kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja kao konsultanta, prenosi Reporteri.

Helbl je otkrio da je ambasador kompaniji GEN-I davao brojne operativne savete, "zbog poznavanja političke situacije na Zapadnom Balkanu", piše Reporteri. 

„Berišaj nam je dao važane savete. To je osoba koja ima određeni nivo poverenja u javnosti, ima i saznanja o političkoj situaciji u regionu, na osnovu svog znanja može da pruži neophodne informacije za tržišta Kosova, Crne Gore i Albanije“, naveo je Helbl.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da pravosudne institucije moraju da istraže činjenice da li je ambasador Berišaj zaista umešan u poslovanje kompanije GEN-I na Balkanu. U izjavi za Ekonomiju onlajn Konjufca je rekao da će kosovske institucije, kada se to dokaže, preduzeti mere protiv Berišaja. Dodao je da je više puta tražio dokaze o Berišajevim aktivnostima, ali da još ništa nije dobio.

„Treba pravosudne institucije da izađu i kažu da je Martin Berišaj počinio zločine i krivična dela. Do tada vas pozivam da iznesete sve činjenice, ali u saradnji sa svim zemljama na koje se to odnosi i sve što pokazuje bilo kakav dokaz. Za ​​sada nemamo ništa. Onog trenutka kada dobijemo dokaze, verujem da će Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova reagovati”, rekao je Konjufca novinarima.