Đerđ Dedaj: Plan za deeskalaciju na severu Kosova predstaviću Kvinti i EU

Đerđ Dedaj
Izvor: Indeksonline

Bivši ambasador Kosova u Severnoj Makedoniji Đerđ Dedaj kaže da je izradio Plan u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu koji će predstaviti ambasadorima zemalja Kvinte i insitucijama EU i SAD, prenosi Teve 1.

Kako je naveo, cilj Plana je da se hitno deeskalira situacija na severu i da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju "pokaže gde im je mesto".

"Imam sopstveni plan u pet tačaka, koji danas neću otkriti, ali ću ga predstaviti ambasadorima Kvinte, a takođe ću ga predstaviti institucijama Evropske unije i SAD, kako bi preduzeli hitne mere da se situacija deeskalira i pokazali i Vučiću i Kurtiju gde im je mesto", rekao je Dedaj.

Dedaj je juče predstavio samo jednu od pet tačaka tog plana.

"Jedan od zahteva, koji nije najvažniji, je da, ako EU odluči da nametne političke i ekonomske mere, to ne čini Kosovu, već njegovim liderima. Sankcije Kosovu su nepravedne prema građanima. Oni koji su odgovorni treba da budu kažnjeni", rekao je Dedaj.

Prema njegovim rečima, ukoliko se taj plan sprovede, tenzije na severu Kosova će biti okončane.

"Kosovo nikada nije bilo bezbednosno ugroženije. Biće potrebno mnogo vremena da se vrati izgubljeno poverenje partnera", zaključio je Dedaj.