Đinovci: DPK postaje kolevka antiamerikanizma na Kosovu

Ron Đinovci
Izvor: Klan Kosova

Aktivista civilnog sektora Ron Đjinovci ocenjuje da DPK kroz kritiku Vljore Čitaku na izjavu ambasadora Filipa Kosneta da je "prošlo vreme predsednika Kosova iz koverte", pokazuje antiamerički stav njihove stranke, prenosi Gazeta Ekspres.

Đinovci smatra da je DPK postala nova kolevka antiamerikanizma na Kosovu.

"Američki ambasador je bio vrlo jasan u svom zahtevu za izbor predsednika Kosova. DPK je upala u zamku i od juče je potpuno antiamerički nastrojena. Vljora Čitaku i predsednik Enver Hodžaj iskazali su snažan antiamerikanizam suprotstavljajući se stavu Kosneta da predsednik Kosova treba da bude izabran. Uprkos takvom njihovom stavu predsednik će biti izabran“, rekao je Đinovci.

On dodaje da je Čitaku pogođena izjavom Kosneta, koja praktično potvrđuje način izbora prethodnih predsednika na Kosovu.

„Sad je američki ambasador potvrdio takozvano biranje predsednika iz 'koverte' u prošlosti i DPK ne može da se pomiri sa tim i pokazuje antiamerički stav“, dodao je Đinovci.

Bivša kosovska ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku je reagovala na izjavu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filipa Kosneta da je "vreme predsednika iz koverte završeno", rekavši da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije izabrana, jer je njeno ime bilo u „koverti“.

Istakla je da je prilikom njenog izbora bilo brojnih kandidata, a da je Jahjaga bila jedina osoba oko čijeg izbora su se složile sve stranke bez bilo kakavog pritiska.

„Iskoristiću priliku da pojasnim izjavu, mog prijatelja, ambasadora Filipa Kosneta, u vezi sa izborom Atifete Jahjagae za predsednicu Republike Kosovo. Pre svega, predsednica Jahjaga je služila Kosovu dostojanstveno i njen izbor nije bio proizvod ikakve ’koverte’. ’Koverta’ uopšte nije postojala“, objavila je na Fejsbuku Čitaku.

Dodala je da niko nije lobirao ili vršio bilo kakav pritisak na kosovske političke lidere da izaberu Jahjagu, koja je svoje kvalitete i iskustvo stekla tokom dve decenije u politici, tokom raznih izazova, navodeći: Specijalni sud, Sporazum o pridruživanju, Razgraničenje sa Crnom Gorom.

Naglasila je da je Jahjaga dobila zasluženu zahvalnost i kao prva žena predsednica, ne samo na Kosovu, već i u celoj Jugoistočnoj Evropi.