Đukanović: Ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC, pada Vlada Crne Gore

Milo Đukanović
Izvor: N1 Info

Crnogorski predsednik Milo Đukanović najavio je da će sledeće nedelje i formalno pokrenuti pitanje smene Vlade ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC na način na koji je najavio premijer Dritan Abazović, prenosi N1. 

Govoreći o najavama potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, on je naveo da to za njega nije iznenađenje.

„Gospodin Abazović se opredelio prilično iznenada da preformuliše prioritete vladine agende, tako da umesto ispunjavanja pregovoračkih poglavlja 23 i 24, u prvi plan je doveo potpisivanje ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC. Opredelio se da ne prihvati jedan inkluzivniji proces pre nego što Vlada donese odluku… Sve što je rađeno na tom planu je rađeno veoma trapavo, tako da zapravo nije došlo ni do konstituisanja tog ekspertskog tima koji bi preuzeo odgovornost da Vladi pomogne u oceni da li je sve što je zapisano u ugovoru u skladu sa interesima Crne Gore“, naveo je Đukanović.

Đukanović je u intervjuu za N1 rekao da u tekstu tog ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore i da je protivan nacionalnim interesima Crne Gore. 

"Ukoliko se potpiše takav ugovor, nema više manevarskog prostora, mi idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepoverenja Vladi“, poručio je Đukanović.

Đukanović je, govoreći o tekstu Temeljnog ugovora, naveo da sadrži delove koji "krivotvore istoriju Crne Gore", kao i da ugovor koji bi bio prihvatljiv za potpisivanje, ne bi imao interpretacije istorije. Takođe je dodao da se u nekoliko tačaka teksta Temeljnog ugovora krše Ustav i zakoni Crne Gore. 

Politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država

Đukanović je rekao da "državna politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo na izbor svog puta".

„Da se prestane sa ocenama, koje ste kao i ja puno puta pročitali, od strane predsednika Vučića kao ključna zamerka njegovom prethodniku Borisu Tadiću da je pustio Crnu Goru da ode. Crnu Goru nije niko puštao, Crna Gora je hiljadugodišnja država koja je svojom voljom ušla u drugu Jugoslaviju, bila njen deo sve do devedestih godina, ostala deo SRJ posle raspada SFRJ, koja je u datom trenutku odlučila da obnovi svoju nezavisnost i to je stvar naše volje", naveo je Đukanović.

Koliko god se neki centri trudili da od njega naprave antisrbina, to im, kaže, ne polazi za rukom. 

"Nisam ni antisrbin, ni antihrvat, ja sam Crnogorac, čovek koji ima najbolje emocije prema svima koji žive u Crnoj Gori i prema svima iz našeg okruženja. Prema tome, ne pada mi na pamet da izbegavam Beograd", podvukao je Đukanović. 

Kaže i da je sa predsednikom Vučićem ranije često delio iskustva o raznim političkim pitanjima. 

"Trudio sam se da to svoje iskustvo podelim sa predsednikom Vučićem, računajući da od toga može biti samo dobro i Srbiji", rekao je Đukanović. 

On je ocenio da je najmanje 30 godina jedan od važnijih aktera na političkoj sceni u Crnoj Gori.

"U toku karijere, tri puta sam donosio odluku da napuštam politiku, uvek nakon referendumske ili izborne pobede, a sticaj okolnosti je učinio da sam se vraćao zbog potreba da bolje zaštitimo tekovine te prethodne politike. Na moju žalost, još uvek sam u političkom životu", naveo je Đukanović. 

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati za predsednika Crne Gore na izborima 2023. godine, odgovara da još o tome nije odlučio.