Đurić: Aktuelne krize u regionu možemo prevazići samo solidarnošću, saradnjom i povezivanjem

Marko Đurić
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić bio je danas jedan od govornika na međunarodnoj konferenciji "Jugoistočna Evropa i istočni Mediteran“ održanoj u Vašingtonu, na poziv "Delfi ekonomskog foruma“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Ðurić obratio se u okviru panela “Redefinisani Zapadni Balkan“ na kojem je govorio o značaju snažne i svestrane regionalne saradnje i jačanju različitih vidova ekonomske i energetske diplomatije kao temeljima za očuvanje mira i stabilnosti, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

"Period balkanizacije Balkana je gotov i počinje nova era zajedništva za sve aktere u našem regionu. Aktuelne izazove i krize sa kojima se suočavamo možemo prevazići samo solidarnošću, saradnjom i povezivanjem u svim oblastima od zajedničkog interesa“, ocenio je Ðurić.

On je dodao i da su preduslovi stabilnosti i dobrosusedskih odnosa upravo saradnja zasnovana na ekonomiji, investicijama i otvaranju novih mogućnosti za povezivanje koje će doneti boljitak svim uključenim stranama.

"To je naš putokaz ka boljoj, stabilnijoj i perspektivnijoj budućnosti. Sledeći ga pokazujemo da je svako od nas pojedinačno pouzdan partner, ali i da samo zajedničkim nastupom možemo osigurati napredak za sve naše građane. Od suštinske je važnosti da očuvamo mir i stabilnost, da budemo posvećeni zajedničkom cilju i da verujemo da zajedno zaista možemo sve“, naglasio je Ðurić.

On je govorio i o potencijalu inicijative "Otvoreni Balkan", koja, kako je naveo, sve više postaje sinonim za ekonomsku diplomatiju, saradnju, i zajedništvo kao vrednosti čiji je značaj posebno akcentovan u aktuelnim uslovima na međunarodnom planu.

"Vizionarski pristup predsednika Aleksandra Vučića i najviših zvaničnika Severne Makedonije i Albanije otelotvorio je „Otvoreni Balkan“ kao ključnu inicijativu koja će transformisati i ojačati ceo naš region. Naš trud prepoznaju partneri u Evropi, kao i u Americi, od kojih redovno dobijamo uveravanja sa najvišeg nivoa o podršci daljem razvoju i realizaciji konkretnih projekata“, istakao je Ðurić.

Održana po treći put, ova dvodnevna konferencija svake godine u Vašingtonu okuplja visoke predstavnike američke administracije, među kojima su zvaničnici Stejt dipartmenta, kongresmeni, senatori, kao i direktori i predsednici najznačajnijih institucija iz ekonomskog, istraživačkog, akademskog i nevladinog sektora u SAD, navodi se u saopštenju.

Organizator konferencije je neprofitna organizacija „Delfi ekonomski forum“ sa sedištem u Atini koja, između ostalog, organizuje i Ekonomski forum u Delfima kao jedan od vodećih ekonomskih skupova u Evropi.