Đurić: Nagorno-Karabah upozorenje onima koji ne veruju da je Kosovo i dalje bure baruta

01
Izvor: Kosovo Online

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić rekao je da je na tu funkciju izabran u trenutku kada su dve zemlje na pragu mogućeg redefinisanja odnosa, koji bi uprkos neprijateljstva iz bliske prošlosti i nesuglasica koje i danas postoje trebalo da se vrate na kolosek starog prijateljstva i savezništva, prenosi Tanjug.

Ðurić je u intervjuu dnevnom listu Politika istakao da je u interesu Srbije da popravi svoj imidž i da uspostavi nove kanale saradnje sa najvećom vojnom, političkom i ekonomskom silom sveta.

"To nije odstupanje od naše zvanične politike neutralnosti, već je reč o upotpunjavanju te politike", kazao je Ðurić.

Na čelu vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju Ðurić je proveo više od sedam godina, a kao najveći uspeh izdvaja to što je očuvan kakav - takav mir, kao i političko ujedinjenje i konsolidaciju Srba u južnoj pokrajini.

Srbi na KiM izrasli u snažan kolektiv

Navodi i da se ne mogu izbrojati zgrade, kuće, javni objekti koji su izgrađeni ili rekonstruisani u prethodnih sedam godina.

"Najveći rezultat, međutim, nije materijalne prirode. U periodu u kojem sam bio na čelu Kancelarije za KiM, naši ljudi u pokrajini su iz atmosfere defetizma i gotovo beznađa ponovo izrasli u jedan ponosan i snažan kolektiv", naglasio je Ðurić.

Ono što je zatekao kada je postao direktor Kancelarije za KiM, kako kaže, jesu nasleđeni sporazumi koji su vezivali ruke Srbiji na Kosovu i Metohiji.

"Srbi na Kosmetu su bili takoreći prepušteni sami sebi, posvađani i razjedinjeni, ostavljeni na milost i nemilost albanskom političkom establišmentu, koji je srpske političke predstavnike kupovao sitnim privilegijama i tretirao ih kao puku dekoraciju", dodao je Đurić.

Istakao je i da je Srbima nad glavom "visila" pretnja novog nasilja i proterivanja.

"Danas su Srbi kadri da se političkim sredstvima i jednim glasom bore za svoj položaj i interese na Kosovu i Metohiji", kazao je nekadašnji direktor vladine kancelarije.

Na pitanje da prokomentariše to što Albanci već više od sedam godina nisu formirali Zajednicu srpskih opština, Ðurić je naveo da Albanci imaju opsesivnu potrebu da Srbe izbrišu kao politički, demografski i ekonomski faktor, a da je ZSO upravo i osmišljena kao garancija za opstanak i razvitak Srba na terenu.

"Albanci veruju da im to nije u interesu. Reč je o jednom zaostalom etnocentričnom poimanju društva u kojem nema mesta za druge i drugačije i da toga nema Albanci bi uspeli da sagledaju da je prosperitet Srba na KiM u njihovom interesu", ispričao je Ðurić.

Kancelarija u sigurnim rukama

Naglašava i da bi Albanci voleli od Beograda da dobiju priznanje i to ne kao građansko i otvoreno društvo, već kao društvo koje počiva na ideji potpune albanske dominacije i ističe da su takva očekivanja, najblaže rečeno, nerealna.

Upitan kakva je bezbednosna situacija na KiM, Ðurić navodi da je situacija u Nagorno - Karabahu otreznila i one koji su bili podsmešljivi prema stalnim upozorenjima Srbije da je KiM i dalje bure baruta koje može da eksplodira ukoliko se njime neodgovorno rukuje i da na KiM i danas postoje brojni destabilizujući faktori.

Osvrnuo se i na novog direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i naveo da je reč o časnom, pametnom, preduzimljivom čoveku koji se borbom za KiM bavi iz najdubljih rodoljubivih pobuda.

"Kancelarija za KiM ostaje u sigurnim i pouzdanim rukama, a naš narod u južnoj pokrajini će moći da se osloni na njega", kazao je Ðurić.

Kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci i sednici Predsedništva koja će se uskoro održati, Ðurić očekuje da se, kako kaže, kao i uvek do sada donesu odluke koje su u najboljem interesu građana Srbije.

Upitan za odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Ðurić kaže da su kolege i saborci, ali i da ujedno Vučića smatra svojim političkim učiteljem ili mentorom.

"Ponosan sam što sam deo tima koji predvodi takav čovek i državnik", naveo je Ðurić.

Ja
18. Oktobar 2020.
I kakva je ova politika sto pravdu ubija nepravdu brani ko da je neka svetinja zasto to rade?!!!
Pinokijo.
18. Oktobar 2020.
Samo Sloga Svet Spasava.