Đurić: Novo Brdo nikada neće biti „kosovarski“ istorijski spomenik

marko đurić
Izvor: © Kosovo Online

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je tvrđava Novo Brdo jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta i da svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Кosovu.

U saopštenju Đurić podseća da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi i da svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Кosovo pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija.  

“Oni koji danas žele da Кosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Кosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope,”- konstatuje Đurić.

Ocenjuje da isticanje zastave Кosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, jeste, verujem, kako navodi i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.

“Novo Brdo nikada neće biti „kosovarski“ istorijski spomenik, i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?”- zaključuje director Kancelarije za KiM.