Đurić održao predavanje studentima Njujorškog univerziteta

Marko Đurić
Izvor: Twitter

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, održao je predavanje studentima međunarodnih odnosa na Njujorškom univerzitetu, na kojem je govorio o spoljnoj politici Srbije, bilateralnim odnosima sa SAD, kao i o regionalnoj saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", prenosi RTV.

Đurić je odabran je da se obrati studentima kao jedan od najmlađih ambasadora u diplomatskom koru Vašingtona, na poziv Katedre za međunarodnu saradnju vašingtonskog ogranka ovog Univerziteta, saopšteno je iz ambasade Srbije.

Uz kratki osvrt na istorijski i geopolitički kontekst položaja i doprinosa naše zemlje globalnom miru, bezbednosti i solidarnosti, Đurić je studentima predočio prioritete spoljne politike Srbije, ocenivši da se snaga sadašnje regionalne i međunarodne pozicije Srbije temelji upravo na stabilnosti njene unutrašnje politike.

"Ponosan sam što sam, od preuzimanja dužnosti ambasadora, u Vašingtonu glasnik dobrih vesti u vezi sa Srbijom, glasnik ekonomskog napretka, glasnik investicionih i infrastrukturnih uspeha i dostignuća Srbije u digitalnoj i IT industriji, i glasnik novih prilika za poslovnu i akademsku saradnju sa SAD", istakao je Đurić.

On je sa studentima podelio i sopstvena iskustva diplomatskog rada u američkoj prestonici, ukazavši im na ogroman stepen odgovornosti i ozbiljnosti, ali i časti i ponosa koje sa sobom nosi predstavljanje sopstvene zemlje u svetu.

Kako se navodi, predavanjem Đurića, prvim ove vrste posle više od dve godine, simbolično je iniciran specijalni edukativni program Njujorškog univerziteta, čiji je cilj da studentima približi ulogu i značaj globalnih lidera u svetskoj spoljnoj politici.