Đurić: Pozicija Srbije je vidno osnažena u američkim očima

Marko Đurić
Izvor: Kancelarija za KiM

Intenzivni radni kontakti sa zvaničnicima američke administracije o daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD nastavljeni su i tokom ove sedmice, saopštila je Ambasada Srbije u Vašingtonu, prenosi Tanjug.

Razgovore sa visokim predstavnicima izvršne vlasti u američkoj administraciji, kao i drugim zvaničnicima zaduženim za našu zemlju i region ambasador Marko Ðurić ocenjuje kao izuzetno korisne i sadržajne, navodi se u saopštenju Ambasade.

U okviru dijaloga sa Stejt dipartmentom, Ðurić se do sada sastao sa pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom, specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i zamenicom pomoćnika državnog sekretara Moli Montgomeri.

"Zadovoljan sam što smo, za veoma kratko vreme od mog dolaska u Ambasadu u Vašingtonu, kolege i ja uspeli da ostvarimo učestale i intenzivne kontakte u Stejt departmentu kao ključnoj instituciji u kojoj se kroji celokupan spoljnopolitički nastup Amerike prema celom svetu", ukazao je Ðurić.

Pored visoke dinamike susreta u Stejt departmentu, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu trgovine i drugim američkim institucijama, došlo je do značajnog proširenja Srpskog kokusa u Kongresu SAD, kojem je, za nešto manje od dva meseca, pristupilo čak sedam kongresmena.

"Posebno me raduje činjenica da se sve više kongresmena, kako iz Demokratske, tako i iz Republikanske stranke, pridružuje našem Kokusu u američkom Kongresu. Naši stavovi se i čuju i uvažavaju i u Predstavničkom domu i u Senatu zahvaljujući otvorenom i konstruktivnom pristupu i putu koje je utabalo naše državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Pozicija Srbije je vidno osnažena u američkim očima, i nastaviće da jača i u periodu koji je pred nama", dodao je Ðurić.

Poručuje da će kolege u ambasadi i on nastaviti da zajedničkim delovanjem i proaktivnim nastupom doprinose promociji Srbije u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama saradnje, kao i sveukupnom jačanju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.