Đurić: Pravo je čudo što smo izbacili političke teme u Vašingtonu

Marko Đurić gostovanje na TV Pink
Izvor: Printscreen

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je "pravo malo čudo" što je Srbija u Vašingtonu uspela da izbaci političke teme iz razgovora i da privoli Prištinu da postane član "mini Šengena", ali i da dogovori više od tri milijarde evra investicija u infrastrukturu za povezivanje s Kosovom, prenosi Tanjug.

Ðurić je dodao da je istovremeno važan i dolazak Američke razvojne agencije (DFC).

On je na TV Pink podsetio i da je "Prištini zabranjeno na godinu dana da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama, a ne postoji obaveza da nakon toga postane član".

Ðurić je podsetio i da su Albanci najavljivali da u Vašington idu po međusobno priznanje, navodeći da su oni svoju politiku zasnivali na priči da će Srbija biti naterana da prizna nezavisnost Kosova, a isto su, kaže, tvrdili i neki domaći političari.

Govorili su, dodaje Ðurić, i da će Vučić da "izda Kosovo".

"Naravno, od toga se nije deslilo ništa. Srbija jeste bila prvobitno suočena s teškim i za nas dramatičnim zahtevom da prihvati nezavisnost. Na to su nas upozoravale pojedine službe, ali s ponosom mogu da kažem da je Vučić rekao da se sa ozbiljnom državom ne može tako razgovarati i da on to neće prihvatiti bez obzira na posledice i u ličnom i u političkom smislu", rekao je Ðurić.

Ðurić ocenjuje da Amerikanci ne bi odustali od tog zahteva da nije bilo tako jasnog i rezolutnog stava.

"Onda smo ušli u bitku za ostale tačke. Sa Albancima nisu morali ni da pregovaraju, sa njima su rešavali stvari odmah tu ispred nas", rekao je Ðurić.