Đurić: Pričom da se pregovara o nezavisnosti Priština umiruje domaću javnost i opstruiše razgovore

Marko Đurić
Izvor: TV Happy prt scr

Razgovore Beograda i Prištine zakazane za 2. septembar u Beloj kući Priština pokušava da opstruiše pričom da su to pregovori o nezavisnosti Kosova, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, prenosi Tanjug.

Đurić očekuje da će to biti razgovori o ekonomskim pitanjima.

"U Prištini to rade iz dva razloga - da bi umirili domaću javnost i da zbune i pokolebaju države koje su bile spremne da promene svoj stav i povuku priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Ðurić za TV Hepi.

Priština, kako kaže, beži od pravih razgovora, jer se nadaju da je ovo 1999. godina, da će neko u njihovo ime da "tresne o sto nekakvo rešenje" i magičnim štapom natera Srbiju da na to pristane.

"To ne biva, niti je Srbija danas ono što je bila 1999. godine, niti su Albanci oni iz 1999. godine, niti je svet ostao isti", naveo je Ðurić.

Uveren je u uspeh Srbije u narednim godina jer, kako je rekao, "naš narod u genima ima sposobnost preživljavanja u vrlo složenim i kompleksnim uslovima", kao što su današnji geopolitički uslovi u svetu.

"Predsednik Aleksandar Vučić i državna delegacija nastoje da sve vrste razgovora sa Prištinom iskoriste za jačanje državne pozicije Srbije, kako na zapadu, tako i kod naših tradicionalnih partnera koji nisu priznali nezavisnost Kosova", naveo je Ðurić.

Bole zemunac
17. Avgust 2020.
Priština beži od pravih razgovora, jer se nadaju da je ovo 1999. godina, da će neko u njihovo ime da "tresne o sto nekakvo rešenje" i magičnim štapom natera Srbiju da na to pristane.
"To ne biva, niti je Srbija danas ono što je bila 1999. godine, niti su Albanci oni iz 1999. godine, niti je svet ostao isti", naveo je Ðurić.
Bas tako, i sta sada?
Status kvo nikom ne odgovara ali do nekog veceg sporazuma sigurno nece doci. Za koga je onda MANJE BOLNA sadasnja situacija? Ja verujem za Srbiju koja ekonomski(i vojno) jaca, zapadu to jest zemljama koje su priznale Kosovo, pada uticaj. I sa obzirom na to, veca je verovatnoca da ce zemlje pre povuci priznanja nego sto ce neka nova zemlja njih priznati. Sa druge strane je albancima sve vise postalo jasnije da je njihova drzavnost jedna iluzija i narod cini sve da bih iz zatrovanog(uranijom) okruzenja otisao. Jos samo da zapadu dosadi ekonomski odrzavati rupu bez dna i onda je kraj iluzijama, jer Kosovo ne moze sebe samo da odrzava.
Njihova zadnja nada je da ce neko poput klintona doci i ratovati za njih, ali to u danasnjem svetu nece proci a i ti koji su za njih ratovati su se na Kosovu dobro opekli.