Đurić: Priština nagrađena za nepoštovanje sporazuma i gaženje prava Srba

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić smatra da ocena generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u izveštaju o Kosovu, da su tenzije u prethodnom periodu dovele odnose Beograda i Prištine do najzabrinjavajućeg nazadovanja od početka procesa 2011. godine, nije preterana, prenosi RTV.

Đurić je naveo da postoji kontinuitet toga da Srbija pruža ruku i pristupa razgovoru u dobroj veri, sa željom da se odnosi normalizuju i da ono što se Srbija dogovori to i poštuje i sprovodi.

"Ali, na žalost za to bivamo kažnjeni ponižavanjem, pritiscima, nepoštovanjem dogovora i stvaranjem jedne nove realnosti na terenu", rekao je Đurić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, prethodnih dana su se mogle čuti jasne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog rukovodstva da takva politika više neće biti tolerisana.

"Kao što je važna poruka da Kurti i njegov režim ne smeju da budu nagrađivani za jednostrano delovanje na terenu, konstantno kršenje sporazuma i pristupanje ovom dijalogu u lošoj veri i sa namerom da se nanese šteta drugoj strani", kaže Đurić.

Dodaje da je ispravna ocena Vučića da pravi dijalog ne postoji.

"I ovde i u Vašingtonu i drugim prestonicama se čuje snažan glas Srbije da mi želimo dobar, uređeni i civilizovani dijalog i sjajan odnos sa svim partnerima", navodi Đurić.

Na pitanje da li je navođenje formiranja ZSO kao obaveze Prištine i u Guterešovom, ali i u izveštaju EU o napretku Srbije, Đurić odgovara da je "davno prošlo vreme za signale i da je davno došlo vreme za konkretne rezultate i akcije".

Pojasnio je da je jedino na šta Srbi na Kosovu posle rezultata izbora u nedelju mogu da pristanu, jesu konkretna dela i iza njih, kako kaže, stoji čitava Srbija i državni vrh.

Nije optimista da će Priština ubrzati formiranje ZSO.

"Na Kurtijevo nepoštovanje sporazuma i gaženje kolektivnih prava Srba, kao i jednostrano menjanje situacije na terenu, Priština nije kažnjena nego nagrađena prihvatanjem i pozdravljanjem rezultata lažnih, prevarenih izbora na severu Kosova i podržanih od strane pojedinih evropskih zemalja na putu za Savet Evrope", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da se time šalje veoma loša poruka Prištini da biva nagrađena za loše ponašanje i smatra da je od izuzetnog značaja da je za očuvanje puta dijaloga i stabilnosti na terenu da se takva politika što je moguće pre zameni.

Dodaje da će Srbija raditi na tome da pošalje jasnu poruku da je reciprocitet osnova politike Srbije u odnosu sa zemlje međunarodne zajednice.

Ukazuje da je Srbija u prethodnih 10 godina stvorila zdravu osnovu za svoj međunarodni položaj i da je državno rukovodstvo vodilo izbalansiranu politiku, pa će, kako je naveo, u tom smislu nova strategija spoljne politike biti vrlo precizno definisana.

Na očekivanje šefa srpske diplomatije da će se u predstojećem periodu realizovati poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Srbiji, Đurić kaže da Srbija koristi svaku priliku u interakciji sa američkim zvaničnicima da pozove na jačanje dijaloga na visokom nivou i da su posete američkih zvaničnika uvek dobrodošle.

Podseća i da su se u februaru sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sekretar Blinken u trenutku "kada je Kurti povlačio neke jednostrane poteze i on nije mogao da dobije sastanak sa visokim zvaničnicima SAD".

"Za Srbiju je važno da u Americi ne bude zemlja jedne teme i da se američko-srpski odnosi vrte samo oko pitanja Kosova i Metohije, koliko god to pitanje bilo suštinski važno", naveo je Đurić.

U tom smislu, dodaje da je Amerika ekonomski partner broj jedan u oblasti usluga za Srbiju i da postoji ogroman potencijal za saradnju IT sektora.

Najavio je da će u maju u Vašingtonu biti osnovan srpsko-američki poslovni savet, koji će okupiti neke od najvećih američkih kompanija koje rade u Srbiji i zainteresovane su za rad u Srbiji i to će se uraditi sa jednom od najvećih američkih privrednih asocijacija.