Đurić sa Davkovom: Očuvanje stabilnosti regiona za Srbiju od ključnog značaja

Marko Đurić i Gordana Silјanovska Davkov
Izvor: Kosovo Online

Ministar spolјnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa predsednicom Severne Makedonije Gordanom Silјanovskom Davkovom, poručivši da je Srbiji od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu.

Đurić i Siljanovska Davkova razgovarali su na marginama Samita „Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi“, koji se održava u Skoplјu.

„Za Republiku Srbiju je od klјučnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima“, izjavio je Đurić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je rekao da Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i negovanju što bolјih dobrosusedskih odnosa, što je, prema njegovim rečima, nerazdvojni deo evropskih integracija i, istovremeno, jedan od klјučnih prioriteta spolјne politike Srbije.

Đurić je preneo Davkovoj čestitke i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovivši opredelјenje Srbije ka prisnijoj saradnji sa Severnom Makedonijom.

Podvukavši da su Srbija i Severna Makedonije dve prijatelјske zemlјe, Đurić je ocenio da temelјi dobrosusedskih odnosa počivaju, ne samo na zajedničkoj istoriji, već i na tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

"Produblјivanje saradnje u svim oblastima, a posebno u ekonomiji, jedan je od naših prioriteta", ukazao je Đurić, dodajući da inicijativa "Otvoreni Balkan" pruža velike mogućnosti u tom cilјu.

Istakao je da posebno važnu sponu dve zemlјe predstavlјaju Srbi u Severnoj Makedoniji i Makedonci u Srbiji, te da su prijatelјski odnosi dva naroda i dve države od suštinske važnosti i za stabilnost čitavog regiona.