Đurić sa Lipavskim: Srbi na Kosovu pod svakodnevnim pritiscima, Priština nije formirala ZSO

Marko Đurić i Jan Lipavski
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, kojem je preneo da, zbog mnogih nedavnih događaja i jednostranih poteza kosovskih vlasti, dijalog između Beograda i Prištine nije napredovao i naglasio da Srbi na Kosovu svakodnevno trpe razne pritiske, dok prištinska strana nije ispunila ono što je sporazumima dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

U telefonskom razgovoru, Đurić i Lipavski su istakli dobre odnose dve države, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbiju i Češku vezuju dugogodišnji prijateljski odnosi, kako na političkom nivou, tako i u drugim oblastima međudržavne saradnje.

Zahvalio je na podršci koju Češka pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ocenivši da je to od velikog značaja u procesu pridruživanja.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima u svetu, Đurić je rekao da Srbija želi da ima konstruktivnu ulogu i da će uvek biti pouzdan partner međunarodnoj zajednici, kao i da je jedan od osnovnih ciljeva naše zemlje očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Sagovornici su ukazali da, iako Srbija i Češka nemaju uvek iste stavove po određenim pitanjima, to nije prepreka dobrim odnosima dve države i dva naroda.

Izrazili su nadu da će biti nastavljena praksa održavanja političkih konsultacija između dva ministarstva, u cilju izgradnje još bližih odnosa saradnje i poverenja.