Đurić: Srbija i SAD zajedno rade i prave planove za budućnost

Marko Đurić
Izvor: Ambasada Srbije u SAD

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić priredio je svečani prijem u novoj zgradi ambasade u Vašingtonu povodom Dana državnosti Srbije i Dana Vojske Srbije kojem su prisustvovali v.d. zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Martin Mekdauel, komandant Nacionalne garde Ohaja general Džon Heris, kongresmen Erik Svolvel i drugi zvaničnici.

Poželevši dobrodošlicu prisutnim zvaničnicima i predstavnicima diplomatskog i vojnog kora, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da su Srbija i Amerika zajedno prešle dugačak put tokom prethodne 142 godine diplomatskih odnosa. Kao dve istorijske ličnosti koje se smatraju očevima naših nacija, izdvojio je Džordža Vašingtona i Karađorđa Petrovića, praveći simbolične paralele u njihovim sposobnostima kao državnika i vojskovođa, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

„Tri su osnovne paralele između Karađorđa i Džordža Vašingtona. Kao prvo, obojica su bili izvanredni vojni zapovednici, visoko cenjeni među svojim narodom. Drugo, obojica su odveli svoj narod u pobede i uspostavljanje, odnosno obnovu državnosti. Treća paralela bila bi da su obojica lidera zaslužna za uspostavljanje demokratskih institucija u svojim državama. Otuda, verujem da je to samo početak paralela između duha i temelja na kojima naše nacije zasnivaju svoje postojanje“, istakao je Đurić.

On je dodao i da danas ima mnogo razloga za ponos, jer Srbija i SAD zajedno rade i prave planove za budućnost.

„Srbija i SAD intenzivno rade na unapređenju ekonomskih odnosa i povezivanju naših kompanija. Samo u poslednja tri meseca, organizovali smo dolazak dveju velikih delegacija sa desetinama američkih kompanija koje su posetile Srbiju i upoznale se sa mogućnostima i prilikama za rast naše spoljnotrgovinske razmene i jačanje privrednih i industrijskih kapaciteta saradnje“, podvukao je Đurić.

Kao predstavnik Oružanih snaga SAD, govorio je general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, koji je podsetio na velike doprinose i žrtve srpskog naroda u borbi za slobodu, pravdu i solidarnost u svetskoj istoriji.

„Srbija je naš uvaženi partner i prijatelj, i mi vam čestitamo na dostignućima, kako u prošlosti, tako i u budućnosti na vašem evropskom putu“, istakao je Heris.

Takođe je ukazao da je lično veoma ponosan na 17 godina dugo partnerstvo i prijateljstvo Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije kroz Program državnog partnerstva, podvukavši odličan lični, profesionalni i prijateljski odnos sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

Iskazavši zahvalnost ambasadoru Đuriću i Ambasadi u Vašingtonu na izvanrednoj saradnji sa Stejt departmentom, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Martin Mekdauel najavio je da se, u drugoj polovini ove godine, očekuje dolazak prvog srpskog diplomate koji će, na osnovu Memoranduma između dva ministarstva, biti privremeno raspoređen na mesto oficira za vezu u Stejt departmentu i tako doprineti boljem razumevanju spoljnopolitičkih službi.

„Večeras slavimo godišnjicu državnosti Srbije, ali i strateško partnerstvo između naših građana koje je usmereno ne samo na stabilnu, bezbednu i prosperitetniju budućnost građana Srbije, već i svih ljudi Zapadnog Balkana“, zaključio je Mekdauel.

Prijemu je prisustvovao i Kongresmen Erik Svolvel koji je tokom svog obraćanja istakao da odnosi Srbije i SAD rastu i razvijaju se.

Među visokim zvanicama na svečanosti u Ambasadi Srbije bio je i zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD Spenser Bojer, nekadašnji v.d. pomoćnika američkog državnog sekretara, ambasador Filip Riker, zatim ambasadori i izaslanici odbrane evropskih i zemalja regiona, generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, kao i brojni predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, poslovne i diplomatske zajednice u Vašingtonu.