Đurić: Tadić ostavio tamni vilajet, Vučić vraća poštovanje Srbije

Marko Đurić
Izvor: You Tube/Print Screen

Potpredsednik SNS Marko Đurić izjavio je da je to što vlast u Srbiji danas mora da se bori za Kosovo i Metohiju sa ovako niskih polaznih osnova, isključivo krivica prethodne vlast, Borisa Tadića i njegovih saradnika i njihove "sramotne politike", prenosi Tanjug.

"Ne želim da branim ni sebe ni predsednika Aleksandra Vučića od podlih napada Borisa Tadića, već samo još jednom podvlačim istinu, koje su građani Srbije godinama već duboko svesni - Tadić je Srbiju ostavio na ivici ponora, a predsednik Vučić je vraća među države dostojne poštovanja", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je, reagujući na današnji istup Borisa Tadića, rekao da Srbija i sada plaća cehove za Tadićeve poraze, kukavičluk i nesposobnost.

"Ali, naša odlučnost da se borimo protiv tog pogubnog nasleđa je toliko velika i nesalomiva da ćemo Tadićeve poraze nastaviti da pretvaramo u pobede", naveo je Đurić.

Dodao je da su Tadić i njegovi nekadašnji najbliži saradnici, Vuk Jeremić i Dragan Đilas, za sobom ostavili "tamni vilijat", "pustolinu" od države, a za albanske separatiste na KiM učinili su više nego što su oni i sami smeli da sanjaju da mogu da postignu.

"Dosta je bilo pretvaranja i skrivanja iza jeftinih patriotskih parola, i vreme je da Tadić i njegova družina priznaju, ne samo da su gotovo uništili Srbiju i njene kapacitete da se bori za bilo koji državni i nacionalni interes, već i da su je u tom procesu i besomučno opljačkali. Treba da svedu račune sa sobom i svojom savešću, ako je imaju, pre nego što se odvaže da dele lekcije o tome kako se brani dostojanstvo Srbije i njeni interesi", naveo je on.

Dodao je da Srbija u vreme Borisa Tadića "nije ni imala dostojanstvo", niti je branila svoje interese, već je na svakom koraku odstupala i udovoljavala čak i onim zahtevima međunarodne zajednice koji joj nisu ispostavljeni.

"Mera servilnosti Borisa Tadića i njegovog režima je neponovljiva, i to što danas moramo da se za Kosovo i Metohiju borimo sa ovako niskih polazišnih osnova jeste isključivo krivica Tadića i njegove klike, i njihove sramotne sluganske politike", naveo je Đurić.

Podsetio je da je Srbija, bez obzira na neravnopravne uslove u diplomatskoj utakmici, za koju može da zahvali Tadiću, Đilasu i Jeremiću, uspela da izdejstvuje 18 povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova, spreči članstvo Prištine u brojnim međunarodnim organizacijama, potvrdi podršku Rusije i Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu, ali i da omekša stav SAD, kao najuticajnijeg pokrovitelja Prištine.

Lider SDS Boris Tadić danas je ocenio da je po sporazumu iz Vašingtona, kojim je predviđeno da se Kosovo uključi u "mini Šengen", to jedan akt priznanja Kosova.

Tadić je naveo i da je sporazumom "udaren šamar" Rusiji, da je Vučić "zario nož u leđa Kini", a da je tačka 11, o zaštiti crkava, tako potpisana da je Kosovo, tvrdi, tretirano kao nezavisno.