Đurić: Želimo da NATO preuzme nadležnost na severu Kosova

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je, gostujući na američkoj televiziji Njuzmaks, da je jedini put koji Srbija vidi kao put napred jeste da NATO snage preuzmu kontrolu nad severom Kosova.

"Jedini put koji vidimo napred, iako će vam možda zvučati čudno što to čujete ambasadora Srbije, jeste da tražimo od NATO da peuzme nadležnost na severu Kosova umesto Kurtijevih specijalnih snaga. Takođe zahtevamo nezavisnu internacionalnu istragu o tome šta se dogodilo, jer srpski manastir je napadnut, tri lokalna Srbina su stradala, kao i jedan kosovski policajac, ali koji prema postojećim sporazumima nije trebalo da bude tu", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da je kosovski premijer Aljbin Kurti, pre svega, slanjem svojih specijalaca na na sever Kosova, počinio nasilje nad postojećim sporazumima.

"Ne želim da spekulišem ko stoji iza incidenta i napada, samo želim da su tri kosovska Srbina nažalost mrtva, kao rezultat tog napada. To su lokalni ljudi, a ne kako to govori prištinski ministar spoljnih poslova. Ništa se od ovoga nije dešavalo dok aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti nije došao na vlast", rekao je Đurić.

Po njegovim rečima Kurti je za 20 meseci bukvalno porušio sve što je međunarodna zajednica ostvarila za dve decenije na Kosovu.

"On je sastrugao liderstvo SAD i EU sa svakog sporazuma, zamenio postojeću policijsku strukturu na severu Kosova sa njegovom jednoetničkom albanskom specijalnoom policijom i sručio se na Srbe na severu Kosova. Kao rezultat od toga smo nažalost videli destabilizaciju i prostor za opasne uticaje koji žele da iskoriste to", rekao je Đurić.

Đurić je dodao i da je Kurtijeve jednostrane akcije koincidiraju sa početkom sukoba u Ukrajini.

"Nažalost u poslednjih 20 meseci kada je situacija u Istočnoj Evropi eskalirala, Kurtijeva vlada je počela da preduzima jednostrane mere. To su osudile i SAD i EU, ali nisu preduzele konkretne akcije da ga spreče. Skoro da smo možda kao u ogledalu imali priliku da vidimo da ono što se dešavalo Albancima ranih devedesetih na Kosovu, sada kosovski lider preduzima prema Srbima", rekao je Đurić.