Dodik: BiH ne priznaje Kosovo, inicijativom Komšića to je potvrđeno

Dodik i Dačić i emisiji Hit tvit
Izvor: Printscreen

Srpski član predsedništa BiH Milorad Dodik ponovio je sinoć da je stav Republike Srpske uvek bio protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a da je to od nedavno, formalno gledano, i stav Bosne i Hercegovine.

Dodik je u emisiji Hit tvit na TV Pink rekao da je to pitanje do nedavno bilo u vakumu u kojem su Bošnjaci i politički predstavnici iz Sarajeva govorili da je Kosovo za njih posebna država.

To su javno govorili Komšić i drugi, ali o tome nije bilo nikakve odluke. Stav nas iz Republike Srpske je oduvek bio da nema saglasnosti za priznanje Kosova, a onda se pojavila inicijativa gospodina Komšića da se na sednici Predsedništva, koje je nadležno za tako nešto, odluči i tada su Džaferović i Komšić glasali da se prizna Kosovo, dok sam ja bio protiv“, rekao je Dodik.

On je pojasnio da je isti predlog, prema poslovniku, morao da bude i na narednoj sednici kako bi se potvrdio ili odbacio.

Ako se potvrdi istim brojem glasova, ja sam imao pravo da potegnem vitalni nacionalni interes čime smo ovo pitanje prebacili u Narodnu skupštinu Republike Srpske gde se donosi konačna odluka. Ipak, kada smo došli na tu sednicu, oni to nisu stavili na dnevni red, ali pošto je to moralo da se uradi, Komšić je rekao da ne želi da glasa, dok je drugi bio uzdržan, tako da odluka nije potvrđena i  formalna odluka Bosne i Hercegovine je da ne priznaje Kosovo, što korespondira sa našim stavom po pitanju Kosova“, rekao je Dodik.

Novoizabrani predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić je u istoj emisiji rekao da je kosovska ministarka Meljiza Haradinaj Stubla, protivno Vašingtonskom sporazumu, poslala pismo ministarski inostranih poslova BiH Biseri Turković u kojem je pozvala da priznaju nezavisnost Kosova.

To pismo sam dao Ričardu Grenelu da vide kako se oni odnose i ponašaju. Najbolje je u prilog onome što smo radili rekao kosovski premijer Hoti, koji je u Prištini rekao da se oni ne prijavljuju u međunarodnim organizacijama da ne bi izgubili“,rekao je Dačić.

On je istakao da bi Kosovo u Ujedinjenim nacijama, u najboljim okolnostima, moglo da dobije najviše 92 glasa od 193 što govori da ne mogu da postanu članica Ujedinjenih nacija.

Zato je i bitno što se Dodik izborio da Bosna i Hercegovina zauzme stav i nije tačno da ona nema stav o pitanju Kosova“, rekao je Dačić.