Dodik: Brisel da izdvoji više sredstava za zemlje Zapadnog Balkana

Milorad Dodik
Izvor: RTRS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su na sastanku lidera Procesa Brdo-Brioni usvojeni zaključci koji govore o tome da Brisel treba da posmatra Zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da bi Brisel u narednih pet godina trebalo da izdvoji više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

"U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo videli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uslova za takav čin", rekao je on.

Dodik je naglasio da je ovakav format razgovora dobar i da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

U izjavi za RTRS nakon sastanka, on je rekao da druga dva člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je naveo da je na sastanku govorio i o rusko-ukrajinskom sukobu, te da je bio u manjini kada je rekao da je reč o specijalnoj operaciji i da male zemlje ne treba da se mešaju u sukobe velikih.

Učesnici sastanka lidera Brdo-Brioni procesa uputili su poruku EU da do kraja ove godine BiH dodeli kandidatski status.