Dodik: Pitanje Republike Srpske ne treba odvajati od pitanja Kosova i Metohije

Milorad Dodik
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, za Tanjug, da američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nije došao u posetu BiH da bi pretio sankcijama, već da bi pokušao da smiri situaciju, kao i da pitanje "Republike Srpske ne bi trebalo odvajati od pitanja Kosova i Metohije".

"On pokušava da smiri situaciju, smisli neka rešenja i onda se vrati za neko vreme da bi pokušali nešto da dogovaramo", rekao je Dodik za Televiziju Tanjug.

Jedna od glavnih poruka posle susreta sa Eskobarom bila je da neće biti rata u BiH.

"Naravno da nema rata. (Visoki predstavnik Kristijan) Šmit laže. Neće biti rata ovde. Niko nema potencijala, niti iko može da pobedi. Niko ni ne želi, niti mu je to u interesu. Ovo je politička borba za interese, a ne rat", poručio je Dodik.

On smatra da se do ponovne priče o ratu došlo zbog stalnog upliva stranaca, velikog lobiranja i pomaganja muslimana od strane arapskih zemalja.

"Mi po Ustavu imamo pravo na vojsku. Mi smo rekli da ćemo povući našu saglasnost i ostavićemo rok od šest meseci da se donese novo zakonodavstvo. Ako za šest meseci ne bude bilo nešto razumno, mi idemo dalje", kaže srpski član Predsedništva BiH.

Dodik ističe da pitanje RS ne treba odvajati od pitanja Kosova i Metohije. To su delovi Jugoslavije u kojima su stranci posejali rat, pre svega Nemačka, Genšer i ostali.

"Svi mogu da odu, samo nama nije dozvoljeno. Šiptarima je dozvoljeno da odu, Kurti i priča o savezu sa Albanijom, Rama isto, a šta bi bilo da ja kažem da sam za izlazak iz BiH i ujedinjenje sa Srbijom i da Vučić to podrži. Bio bi dar-mar u regionu", rekao je on.

"Bez obzira na politiku Srbija ima jasne prioritete, u drzavnom smislu, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta, ali u pogledu nacionalnog pitanja to je RS, jer ovde ima 1,1 miliona Srba" istakao je Dodik.