Dodik: Pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima pokušaj revizije istorije

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo online

Pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu na Kosovu, na prištinskom groblju, je pokušaj revizije istorije, poručio je u izjavi za Kosovo onlajn predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Pomeranje ploče je revizija istorije. Koliko znam 1914, pre Velikog rata, tamo nisu živeli Nemci, ni Austrougari. Kako sada odjednom njima spomenik? Međutim, to nije ništa novo. Meni je došao jedan visoki službenik nemačke vlade koji je tražio da se na Kozari napravi groblje za stradale nemačke vojnike. Šta će nemački vojnici na Kozari? Da li su srpski vojnici dolazili u Nemačku - jesu, ali kao zatvorenici i u logorima, gde su ubijani", istakao je Dodik.

On je naglasio da, iako misle da su jaki, ne mogu prepravljati istoriju.

"Vi ste bili okupatori, pobili ste pola moga naroda u Prvom svetskom ratu, a u Drugom ste nastavili da to dokrajčite. Kako vas nije sramota da pokušavate reviziju istorije ? Zašto očekujete da na to ne progovorimo ? Kakav vaš spomenik ? Naravno da će Kurti to uraditi. Ali u srpskim zemljama, mi smo krivi što nećemo da pravimo spomenik okupatorima koji su nas pobili na Kozari, omogućili NDH da pokupi 80.000 mojih zavičajnih stanovnika i poklali ih za vreme nemačke Hitlerovske države i ustaške države preko pola miliona. Sada da napravimo spomenik. Nemate sagovornika u meni za tako nešto. Možete da uvodite sankcije koliko god hoćete nećete nikada dobiti, a naravno da će Kurti to napraviti, ali to revizija istorije", podvukao je Dodik.

Podsetio je da je Nemačka napala Srbiju u Prvom svetskom ratu i ubila pola muškog stanoništva, odnosno 36 odsto muškaraca.

"Znate šta je još uradili ovde njihova komanda - naložila je, pošto su Srbi bili narod koji se isključivo hranio koristeći posuđe i escajg od bakra, da sve to pokupe i pošalju u Nemačku. Znate li koliko ste nas opljačkali, šta ste nam odvukli ? Da li ste platili odštetu ? Šta sada hoćete od nas? Sada hoćete da pravimo spomenike vašim okupatorima na našoj zemlji - to je previše", podvukao je Dodik.

On je rekao da ne prihvata te spomenike za sve ubijene i upitao što takav spomenik ne naprave u Aušvicu ili Mauthauzenu, i na mnogim drugim stradalničkim mestima.

"Ne znate ni da pomenete da smo tamo pobijeni masovno. Do skoro nisam znao da je u Mauthauzenu za vreme Prvog svetskog rata ubijeno 5.000 srpskih vojnika. Znao sam za žrtve Drugog svetskog rata. Gde god da dirneš 5.000 pobijeno. U Doboju je prvi logor koji su Austrougari napravili, gde su zatočili 15.000 ljudi, od čega trećina srpska deca. Hoćete i tu univerzalni spomenik ? Nećete ga dobiti, mi ćemo napraviti naš spomenik žrtvama, a ne zločincima", zaključio je Dodik.