Dojče vele: Kosovo u institucionalnoj krizi

Kosovska Vlada
Izvor: Lajmi

Politički stručnjaci ocenjuju da Kosovo ne može sebi da dozvoli luksuz da menja dve vlade tokom pandemije. U odluci Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnim izbor vlade Avdulaha Hotija, jasno se precizira da Kosovo mora da izađe na nove izbore, piše Dojče vele.

Bez izabranog predsednika, nakon ostavke Hašima Tačija optuženog za ratne zločine i vlade koja je proglašena neustavnom i vršiocem dužnosti predsednika, Kosovo, suočeno sa pandemijom, već se nalazi u institucionalnoj krizi.

Predstavnik EU na Kosovu Tomaš Suniog i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu pozvali su sve političke stranke i institucije da poštuju odluke Ustavnog suda.

Vršilac dužnosti Vjosa Osmani već je započela sastanke sa predstavnicima političkih partija u vezi sa datumom održavanja izbora, koji se, prema odluci Ustavnog suda, moraju raspisati u narednih 40 dana.

Vlada premijera Avdulaha Hotija ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Vladajuća koalicija, Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa Alijansa za novo Kosovo, kao i manjinske stranke, izjavile su da će poštovati odluku Ustavnog suda.

Kosovo u institucionalnoj krizi

Demokratska partija Kosova pozdravila je odluku Ustavnog i istakla da vladajuća koalicija već nekoliko meseci u parlamentu nije imala kvorum za donošenje bilo kojih odluka i blokirala je normalno funkcionisanje institucija.

Politički analitičar i stručnjak za kosovski ustav Bljerim Burjani rekao je za Dojče vele da „političke stranke svojim delovanjem već 20 godina urušavaju osećaj demokratije, a nestabilna politika unosi zabunu i teškoće u funkcionisanju.

„Političke stranke su privatno vlasništvo lidera i ljudi oko njih koji su u većini i vide politiku kao jedino sredstvo za dobijanje plata i drugih privilegija“, rekao je Burjani.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu kaže da, pre nego što se održe novi izbori, Skupština mora hitno da odobri budžet da se Kosovo ne bi paralisalo u socijalnom, ekonomskom aspektu, a posebno kada je u pitanju pandemija.

“Ekstremna politizacija važnih procesa na Kosovu i negativni efekti pandemije kovida-19 doveli su Kosovo do mnogih izazova političke, ekonomske, socijalne i integrativne prirode ", rekao je Grdžljiu.

Vlada Kosova koju je predvodio Avdulaha održala se 200 dana

Za razliku od Kurtijeve vlade, koja je trajala samo 50 dana, Hotijeva vlada, koja je svrgla prethodnu sa 61 glasom 3. juna, održala se 200 dana.

V. d. predsednik Vjosa Osmani, koja ostaje na toj poziciji još četiri meseca, od pada Kurtijeve vlade razilazi se sa matičnom partijom DSK upozoravajući da će se na sledećim izborima kandidovati sa svojom političkom listom, ne isključujući saradnju sa Pokretom Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.