Donika Gervala i Bujar Osmani protiv ideje o promeni granica

Donika Gervala i Bujar Osmani
Izvor: Economia online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani usprotivili su se, na sastanku u Prištini, ideji promene granica na Balkanu, prenosi Ekonomija onlajn.

Gervala i Osmani su se saglasili da je ideja promena granica u regionu opasna.

"Tendencije podela po etničkim linijama su vrlo opasne jer promovišu sukobe", rekla je Gervala na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon sastanka.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je istakao važnost pristupanju NATO i izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine.

"Ne smemo nasesti na zamku koja stoji u nezvaničnom dokumentu, te ideje su odbijene i mislim da nije u redu povezivati ​​ovaj dokument sa Slovenijom. Jedina alternativa je proširenje NATO. Severna Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije, koji bi trebalo da se uspešno završi priznanjem Kosova i daljom saradnjom," rekao je Osmani.

Gervala i Osmani su razmotrili načine za produbljivaje saradnje Kosova i Severne Makednije u ekonomiji, trgovini infrastrukturi.

"Fokus razgovora je bio na ekonomskim temama, trgovinskoj saradnji,  infrastrukturi, olakšicama transporta i regionalnoj saradnji", naglasio je Osmani.

Gervala je istakla da Kosovo i Severna Makedonija idu prema istom cilju - integraciji u Evropsku Uniju.