DPK i ABK upozoravaju: Kurtijeva vlada da koordinira sa SAD oko uvođenja reciprociteta Srbiji

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova uvereni su da Vlada Kosova uspostavljanje reciprociteta za registarske tablice i lične karte sa Srbijom nije dogovorila sa međunarodnim partnerima, prenosi Koha.

DPK i ABK traže koordinaciju sa SAD, ne ignorišući Evropsku uniju.

Zamenik DPK Mergim Ljuštaku rekao je da je koordinacija sa SAD neophodna jer su one podržavale svaki razvoj događaja, posebno u oblasti bezbednosti.

"Jasno se vidi da u ovom aspektu nema koordinacije. Jedno je informacija, a drugo je koordinacija, posebno za severni deo Kosova, i nije razumno prvo napadati pa koordinirati. Bilo bi bolje da smo na početku izvršili odgovarajuću koordinaciju za takvu akciju, jer znamo da je sever Kosova osetljivo pitanje, pogotovo zato što Kosovo želi da stvori istinsku osnovu reciprociteta iu dijalogu sa Srbijom. Verujem da je važna koordinacija, posebno sa SAD jer su one uvek podržavale razvoj Kosova. Naročito u oblasti bezbednosti, uvek su SAD te koje daju pečat i predstavljaju bezbednosni faktor i u regionu. Potrebna nam je odgovarajuća koordinacija sa SAD bez ignorisanja dela EU“, rekao je Ljuštaku.

Poslanica ABK Aljbana Bitići istakla je da, i nakon što je primena odluke o reciprocitetu odložena, može doći do pogoršanja situacije.

Prema njenim rečima, više je nego neophodno da se kosovski premijer dogovara sa SAD i EU.

"Nadamo se da se neće desiti najgore. Ali, opasnost i dalje postoji, i posle 30 dana ako dođe do reciprociteta, imaćemo samo pogoršanje situacije. Premijer uvek treba da bude u koordinaciji sa SAD i EU. Videli smo da je i EU reagovala na povlačenje barikada i da razgovaramo sa SAD. Kosovo nema kuda bez SAD. Vlada, premijer i ministar unutrašnjih poslova moraju da preduzmu veoma sigurne mere i da se ne desi katastrofa“, naglasila je Bitići.