DPK i DSK: Dinar ne treba da bude tema u Briselu, Samoopredeljenje: O dinaru se ne razgovara u dijalogu

Dinar Evro ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova saglasni su da uredba Centralne banke kojom se zabrinjuje platni promet u dinarima nije trebalo da bude tema u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Ekonomija onlajn ukazujući da vladajuća stranka - Samoopredeljenje tvrdi da je to gotova stvar i da se o tome u Briselu i ne razgovara.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići rekla je za Ekonomiju onlajn da o unutrašnjim pitanjima nije trebalo razgovarati u Briselu.

"Prvo, pitanje dinara ne bi trebalo da bude deo dijaloga i ne bi trebalo da bude sastanak u Briselu na tu temu jer je to unutrašnje pitanje u institucijama Kosova.Mi smo navikli na ovu vlast da za svaku stvar za koju kaže 'ne' posle nekoliko meseci prihvati, jer idemo iz krize u krizu. Kurti je čovek krize", kazala je Krasnići.

Dodaje da je on krizu sa severa "prebacio" na dinar, a da posle dinara dala na red dolazi nova kriza.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiju kaže da su postupci vlade populistički i pogrešni po pitanju dinara.

Prema njegovom mišljenju, razgovorima u okviru dijaloga u Briselu o tom pitanju, rizikuje se da na Kosovu dinar postane zvanična valuta.

"Kad god govorimo o pitanju dinara, prvo što treba da uradimo je da obavestimo građane da je od 2002. godine zvanična valuta na Kosovu evro, a Ustav garantuje da će Kosovo imati samo jednu zvaničnu valutu. Potpuno je pogrešan način na koji je vlast pristupila tom problemu, pokušavajući da ga politički iskoristi u populističke izborne svrhe, dok se ide ka legalizaciji dinara u opštinama sa srpskom većinom, što će biti problem", kaže Hadžiju.

Bisljimi je, kako kaže, obmanuo javnost navodeći da o tim pitanjima neće da razgovara u Briselu.

"Od početka sam ukazivao da to rizikuje da Bisljimi zajedno sa srpskom stranom legalizuje dinar u Briselu i da će to biti velika briga za monetarni sistem Kosova u budućnosti. Anahrono je i neshvatljivo kako prvi potpredsednik vlade može na ovom nivou da obmane građane - da se javno izjašnjava da neće govoriti u Briselu o dinaru, a sada izlazi i kaže da postoji dogovor o dinaru sa EU", kaže Hadžiju.

Za razliku od opozicije, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Dimalj Baša kaže da je odluka u vezi sa dinarom nepovratna i da se o dinaru ne razgovara u Briselu.

"Nema predloga za dinar jer uredba CBK kaže da je jedina valuta na Kosovu evro. Ni albanski lek, ni američki dolar, ni srpski dinar. To znači i da se u Briselu ne razgovara o pitanju dinara", kazao je Baša.

Kako kaže, Bisljimi je ponudio mogućnost da Srbija transferiše sredstva srpskim građanima na Kosovu i koji imaju pravo da raspodeljuju sredstva, ali ta sredstva, ističe, moraju da se prebace u banke Kosova, a distribuciju može da vrši i pošta Kosova.

"Ali, jedina valuta ostaje evro. Ostaje zahtev Srbije da 'Pošta Srbije' izvrši isporuku i distribuira, ali nema ništa od toga. Ne prihvata se i nikada neće moći da se realizuje jer su preko dinara fizički zvali svakoga i ucenjivali ga. Taj posao je završen, nikada se ne može vratiti, tako da propis govori o jedinstvenoj valuti, a to je evro- Nije stvar u dinaru, nego ako Srbija hoće da prenese sredstva, mi imamo svoje zakone i banke", rekao je Baša.