DPK: Kosovska delegacija propustila priliku za konačni sporazum

DPK
Izvor: pdk

Demokratska partija Kosova (DPK) reagovala je nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Srbije u Beloj kući, poručivši da bilo koji sporazum potpisan na ovaj način bez transparentnosti, koji ne sadrži uzajamno priznavanje, stvara neizvesnost.

"DPK sa velikom zabrinutošću posmatra propuštenu priliku kosovske delegacije za konačnim sporazumom o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije koji je trebalo da se postigne danas u Vašingtonu", navodi se u saopštenju DPK, prenosi Kljan Kosova.

Kako navode, bilo koji sporazum potpisan na ovaj način, bez transparentnosti, koji ne sadrži uzajamno priznavanje, stvara zabrinutost i neizvesnost.

"DPK je od početka bio uveren da je neophodno uključivanje Sjedinjenih Država u proces zaključivanja dijaloga između Kosova i Srbije, ali sporazumi koji ne predviđaju uzajamno priznavanje ne nude rešenje problema između Kosova i Srbije", ističe se u saopštenju.

Poručuju da je još ozbiljnije ako postoji kršenje Ustava Kosova, suvereniteta i strateških interesa Kosova i dodaju da nema pregovora sa teritorijama niti sa nacionalnim bogatstvom.

"Stav DPK je bio i ostao da se u Vašington i Brisel ide radi sveobuhvatnog konačnog sporazuma između Kosova i Srbije koji garantuje uzajamno priznavanje, mesto u UN i koji ne krši teritorijalni integritet", zaključuje se u saopštenju.