DPK: Ovo je zakon za sve građane Kosova, žao nam je zbog kašnjenja

Bedri Hamza
Izvor: Kosovo Online

Šef poslaničke grupe DPK Bedri Hamza, nakon izglasavanja Nacrta zakona o ekonomskom oporavku, održao je konferenciju za štampu na kojoj je izrazio žaljenje zbog kašnjenja koje je prouzrokovala Vlada.

Hamza je rekao da je zakon koji je izmenio i dopunio DPK veoma važan za građane Kosova i preduzeća u vreme pandemije.

"Danas je uz podršku Demokratske partije Kosova i uključivanje našeg predloga koji su zapravo doneli suštinu ovog zakona usvoje  Zakon o ekonomskom oporavku i danas je dobar dan za Kosovo. Demokratska partija Kosova kao opoziciona stranka i pored kritika ima pravne inicijative koje nisu naišle na podršku drugih političkih partija, čak ni hitni paket ne bi mogao biti sproveden bez pregleda budžeta i saznanja da ne postoji zakonski osnov za njegovo sprovođenje. Takođe smo podržali reviziju budžeta“, rekao je Hamza.

On je istakao da je Demokratska partija Kosova na osnovu zdravstvene, ekonomske i političke situacije u zemlji predložila četiri amandmana za dopunu Zakona o ekonomskom oporavku i uskladila ih sa vladajućom koalicijom, kao podršku građanima i preduzećima.

"Zakon koji danas imamo nije zakon za glasače jednog ili drugog političkog entiteta. Ovo je zakon za sve građane Republike Kosovo, to je zakon za preduzeća koja ovde posluju. Mi smo opozicija vlade, i dalje smo u opoziciji protiv vlade, ali nismo u opoziciji ni sa državom, ni sa preduzećima, ni sa građanima. Ovaj zakon podržava zaposlene u privatnom sektoru, više od 50.000 preduzeća ima koristi od grantova, desetine hiljada zaposlenih u privatnom sektoru koji su izgubili posao zbog pandemije, koristiće građanima Kosova sredstvima povučenim iz fonda i građanima niže ekonomske osnove, država će nadoknaditi štetu, proizvedena sirovina neće biti obračunata PDV-om“, rekao je Hamza.

"DPK se zahvaljuje svim poslanicima na glasanju o nacrtu zakona o ekonomskom oporavku. Čestitamo građanima Kosova“, zaključio je on.