DPK: Poskupljenje struje nepravedno, proizvodnja veća od potrošnje

Struja
Izvor: Reporteri

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Uran Ismailji smatra da je poskupljenje struje na Kosovu početkom ove godine bilo nepravedno i nepotrebno, prenosi Koha.

Kao dokaz, Ismailji je predstavio tabelu u kojoj je navedeno da je na Kosovu u martu proizvedeno 150.000 megavata struje više nego što je potrošeno.

“Odluka o povećanju cene energije bila je nepravedna i nepotrebna. To tvrdimo na osnovu činjenica koje smo predstavili i koje ćemo danas iznijeti. Ukupna proizvodnja za mart iznosila je 623.405 megavata, dok je potražnja za potrošnjom bila 479.328 megavata. Poskupljenje struje stavilo je naše građane pred veliku dilemu kako da troše porodični budžet, da li da ide na osnovne proizvode koji su poskupeli, da li da plaćaju račune ili da se zadužuju da pokriju mesečne troškove", izjavio je Ismailji na konferenciji za novinare i naglasio da su građani finansijski oštećeni.

U međuvremenu, poslanica Eljiza Hodža podsetila je da je "Kurtijeva vlada posle mnogo godina vratila isključenje struje, ne preduzimajući na vreme korake da spreči takozvanu energetsku krizu".

“Kažem takozvanu jer ironija je u brojkama koje su iznele moje kolege u Skupštini i na prethodnim konferencijama za novinare. Bilo je jasno da je u februaru bilo dovoljno proizvodnje da se pokriju potrebe potrošača i da je uvoz bio u veoma malom procentu, sve dok su građani plaćali februarski račun po uvećanoj ceni, a da ne zaboravimo da je on obračunat za pola meseca po odluci Regulatorne kancelarije za energetiku", izjavila je Hodža.